Hlavní obsah

Mafra mění majitele. Komu se dnes hodí vlastnit mediální skupinu

Foto: Seznam Zprávy

Mediální dům Mafra na pražském Andělu.

Reklama

Článek

Největší vydavatelský dům v Česku, mediální skupina Mafra, přechází do nových rukou. Od Agrofertu ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) ji koupil miliardář Karel Pražák. To ale pro Mafru nemusí být poslední zastávka.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč se holding Agrofert zbavil mediálního domu Mafra právě teď?
  • Díky čemu se nakonec dostal do rukou miliardáři Karlu Pražákovi?
  • A kdo další by stále mohl mít o Mafru zájem?

Po měsících spekulací vydavatelství Mafra změnilo majitele. Holding Agrofert ze svěřenských fondů šéfa hnutí ANO a expremiéra Andreje Babiše ho v pátek prodal společně s chemičkou Synthesia a firmou Londa miliardáři Karlu Pražákovi a jeho skupině Kaprain. Transakci ještě musí schválit antimonopolní úřad. Babiš mediální dům, pod který mimo jiné spadají i deníky Lidové noviny a Mf Dnes nebo rádio Impuls, koupil před 10 lety.

O prodeji Mafry se začalo mluvit s novelou takzvaného zákona o střetu zájmů (také nazývaný lex Babiš), kterou nakonec v červnu schválila Poslanecká sněmovna a v srpnu podepsal prezident Petr Pavel. Právě tahle změna podle redaktora SZ Byznys Daniela Nováka zřejmě donutila Babiše jednat.

„Potom jsou tam samozřejmě ještě jiné důležité faktory na straně Agrofertu. Ten učinil nedávno velkou akvizici v Rakousku, zhruba za 20 miliard korun, a to je i při velikosti Agrofertu docela velká částka, kterou teď potřebuje splatit,“ popisuje Novák v podcastu 5:59. Roli mohlo hrát i to, že Mafra několik let po sobě není v zisku. Přesto jde stále o největší vydavatelský dům v Česku, který má zásah na tři miliony lidí.

„Vazby napříč byznysem“

Zatím ale není jasné, jaké má Pražák s mediálním domem plány. V tiskové zprávě, která vyšla po podepsání smlouvy, je o Mafře jen krátká zmínka v posledním odstavci. V ní skupina Kaprain píše, že „vstupuje do zcela nového segmentu“, a bude se tak v něm muset teprve zorientovat.

Sám Pražák a jeho skupina Kaprain se zaměřují převážně na finanční transakce, například s pohledávkami, také ale na podnikání v realitách nebo v chemické výrobě. Původně ale podnikatel začínal v PPF a měl blízko i k jejímu tehdejšímu majiteli Petru Kellnerovi. A přestože Pražák z PPF odešel už před 10 lety, má podle Nováka ke skupině „stále velmi blízko“.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportér SZ Byznys Daniel Novák.

„Zároveň jeho významnou předností je, že dokáže spolupracovat s pestrou směsicí partnerů. (…) Jeho vazby sahají skutečně napříč celým českým byznysovým prostředím,“ popisuje reportér. Spolupracuje ovšem i s kontroverzními podnikateli, jako jsou Petr Sisák nebo Tomáš Hrdlička.

Novák ale také upozorňuje, že se Pražák nakonec může chtít vydavatelství zbavit. „A tím, kdo má o Mafru nadále zájem a je připravený jednat (podle informací, které máme), je Pavel Tykač,“ říká redaktor.

Kde skončí Mafra?

Tykač, podle loňského žebříčku magazínu Forbes šestý nejbohatší Čech, se pohybuje zejména v oblasti energetiky a těžby uhlí a je zároveň jediný, který svůj zájem o Mafru v minulých měsících veřejně přiznal. Nakonec ale mediální dům nezískal.

„Není s Andrejem Babišem pravděpodobně žádný velký kamarád,“ říká Novák. Před sedmi lety se do něj tehdejší premiér například ostře opřel v souvislosti s kompenzacemi pro horníky z Mostecka. „Nevidím důvod, proč bychom měli podporovat firmy pana Tykače, které sídlí na Kypru a vydělávají miliardy,“ řekl v roce 2016 Babiš. Proti tomu se Tykač ostře ohradil.

I pokud by ale došlo k dalšímu prodeji Mafry, nebude to podle Nováka znamenat z pohledu oligarchizace české mediální scény kvalitativně žádnou podstatnou změnu. Naopak zásadní prý je, že se mediální dům dostal z rukou člověka, který má politické ambice.

„Minimálně pro část čtenářů a stejně tak i pro část novinářů se teď Mafra může stát o něco přijatelnější, než byla v době, kdy ji ovládaly Babišovy fondy, přestože to tam může třeba trochu čpět uhlím. Ale jak to bude doopravdy, to v současné době těžko říct,“ říká redaktor.

V podcastu se také dozvíte, jací další podnikatelé měli v posledních měsících o Mafru zájem nebo při jakých příležitostech Pražák spolupracoval právě s kontroverzními podnikateli Sisákem a Hrdličkou. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, ČRo Radiožurnál, Seznam Zprávy, TV Nova, iRozhlas.cz

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované