Hlavní obsah

Případ jako od italské mafie: Nikdo neví, kolik azbestu ukryli do země

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Budovy v bývalém vojenském prostoru Milovice.

Reklama

Článek

V oblasti bývalého vojenského prostoru v Milovicích začíná tento týden měření kvality ovzduší. Středočeský kraj se totiž obává znečištění azbestem ze staveb, které byly v areálu dříve zbourány. Suť ale nebyla ekologicky zlikvidována, jen rozhrnuta do okolí. Policie už šetří podezření na podvod a neoprávněné nakládání s odpady.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Kdo je za azbestové znečištění milovické oblasti zodpovědný?
  • Kde všude se mohou zbytky karcinogenního materiálu nacházet?
  • A je pohyb po turisticky oblíbené oblasti v tuto chvíli bezpečný?

Středočeský kraj bude od tohoto týdne v bývalém vojenském prostoru Milovice měřit, jestli je ovzduší kontaminované částicemi nebezpečného azbestu.

Právě kvůli dění v milovickém areálu policie na konci března zasahovala třeba na Krajském úřadu Středočeského kraje nebo milovické radnici. Kriminalisté totiž zjistili, že po bývalém vojenském prostoru i v jeho okolí – třeba v povrchu nedaleké cyklostezky – je rozvezena suť, jejíž součástí je právě azbest. Jeho dlouhodobé vdechování přitom může způsobit mimo jiné rakovinu.

„Teď vlastně nikdo neví, jak moc je to území nebezpečné a kolik azbestu tam je,“ říká investigativní reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek, který jako první přinesl informaci o tom, proč policie v kauze zasahuje. Středočeský kraj, hygienici i Česká inspekce životního prostředí se zatím zdráhají vydat jasné stanovisko. Měření má trvat zhruba půl roku.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Policisté spolu s experty odebrali vzorky z cyklostezky vedoucí z Milovic podél letiště. I tam našli azbest.

Na letišti, které je součástí areálu, se přitom v dalších měsících mají konat dva festivaly pro tisíce lidí, také se tu pořádají tunningové srazy. V oblasti navíc pravidelně cvičí i armáda nebo policie. „Je ale potřeba říct, že území, kde se suť s eternitem nachází, nejsou přímo v místech, kde se konají ty akce, tedy na letišti. Jsou to místa v lese, kam přijdete jenom v rámci procházky,“ popisuje Blažek.

Policejní zásah

Ještě nedávno přitom místní o nebezpečných sutinách nevěděli, anebo si o nich jen šuškali. Policie nečekaně zasáhla na konci března, kdy při prohlídkách zabavila dokumenty a další důkazy.

Státní zástupce poté uvedl, že vyšetřovatelé podezřívají několik lidí včetně úředníků a také firem z toho, že buď úmyslně, nebo z nedbalosti nesprávně nakládali s eternitem, dříve oblíbenou střešní krytinou, která obsahuje azbest. „I státní zástupce Štěpán Brunclík, který na vyšetřování dohlíží, říká, že rozsah toho znečištění je značný, že je opravdu veliký,“ vysvětluje Blažek.

Policie našla několik míst, kde se materiál nachází. Jedním z nich je právě i turisticky oblíbená cyklostezka. Vyšetřovatelé v pátek sdělili Středočeskému kraji, o které lokality se jedná, a magistrát tak může začít s měřením kvality ovzduší.

„Rathův duch“

Kraj se v minulosti dohodl na pronájmu a vyčištění prostoru s firmou Mladá RP. Bylo to před více než deseti lety, tedy v dobách, kdy byl hejtmanem David Rath, politik později v jiné kauze odsouzený za korupci.

Společnost Mladá RP tehdy za 40letý pronájem zaplatila 20 milionů korun. V plánu bylo, že zlikviduje budovy po sovětské armádě, která před rokem 1989 v oblasti sídlila, a prostor bude dál pronajímat. „Dneska za tím už trošku cítíme Rathova ducha, že to nebylo úplně všechno v pořádku,“ říká Blažek.

Vztah soukromé firmy a samosprávy se ale nevyvíjel idylicky, až do roku 2021 ho provázely trestní oznámení a soudy. „Když to úplně zjednoduším: šlo o to, že se firma s krajem dohadovala, jestli už neudělala víc práce, než dostala zaplaceno,“ vysvětluje reportér. K dohodě došlo až před dvěma lety, kdy Mladá RP slíbila, že za další peníze – kraj jí zaplatil zhruba 110 milionů korun – areál vyčistí.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Investigativní reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek.

To se ale podle policie nestalo. Mladá RP nicméně tvrdí, že na její straně chyba není. Na práci se sutí si prý najímala další firmy. Policie se zajímá třeba o společnosti Prestige Investment nebo Autodoprava Kroupa. Obě vinu popírají.

Právě Prestige Investment podle kriminalistů přitom provozovala drtičku stavebního materiálu, ve které se likvidovala suť z Milovic. Z ní pak měla postavit přilehlou cyklostezku. Obviněn nicméně zatím nikdo nebyl.

Škodu podle Blažka policisté odhadují na 90 milionů korun, tolik totiž ze zmíněných 110 milionů od kraje měla firma dostat za bezpečné odstranění budov. „Pokud je pravda, že to byl trestný čin, tak je to vlastně zločin ve stylu italské mafie: vzít někde nebezpečné odpady, rozvést je po okolí, otrávit lidi – přičemž tady tedy akutní otrava nehrozí – a vydělat veliké peníze,“ shrnuje reportér.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak Středočeský kraj kontroloval práce v areálu nebo kdo nese v této kauze politickou zodpovědnost. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv reportéra Seznam Zpráv Vojtěcha Blažka, Český rozhlas Radiožurnál, Český rozhlas Region, ČT24, TV Nova, Československá televize (via Archiv ČT24), PRAHA TV

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované