Hlavní obsah

Kdo je nový cíl českých sankcí? „Při začátku války seděl v Kremlu u Putina“

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Ruský podnikatel Vladimir Jevtušenkov (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin. Archivní foto.

Reklama

Článek

Po dvou měsících, kdy na českém sankčním seznamu figurovalo jediné jméno – ruského patriarchy Kirilla, vláda přidala další dva Rusy: oligarchu Vladimira Jevtušenkova a jeho syna Felixe. Jejich zařazení z minulého týdne se dotýká i majetku, který v tuzemsku vlastní – například komplexu luxusních vil v Karlových Varech.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Kdo je a kde se v Česku vzal Vladimir Jevtušenkov?
  • Jací další Rusové mají navzdory válce a sankcím v Karlových Varech stále své majetky?
  • A jak se na současnou ruskou stopu ve městě dívá místní politická reprezentace?

Vladimir Jevtušenkov. Muž, který před několika dny spolu se svým synem skončil na českém sankčním seznamu, vlastní hotelový komplex Savoy Westend v Karlových Varech. Dříve podnikateli v Česku patřila i továrna, která ve Voticích na Benešovsku vyrábí elektrosoučástky pro sektor telekomunikací a také pro automobilový průmysl.

Zajímavější jsou ale jeho majetky a kontakty v Rusku. Jevtušenkov je totiž zároveň zakladatelem a hlavním akcionářem ruské investiční společnosti AFK Sistema, do které mimo jiné spadá i koncern RTI Systems. Ten vyrábí komponenty do zbraní pro ruskou armádu. Vloni na jaře ale část akcií převedl na syna Felixe a odešel i z představenstva firmy.

„Klíčová je ale vazba na ruského prezidenta, což lze dokreslit jednou skutečností – loni 24. února, v den vypuknutí války na Ukrajině, seděl Jevtušenkov společně s dalšími ruskými miliardáři na schůzce u (Vladimira) Putina v Kremlu,“ říká investigativní reportér Seznam Zpráv Jiří Pšenička s tím, že i proto ho už na svých sankčních seznamech mají Velká Británie nebo Austrálie. „Na tom evropském ale stále chybí, proto mu až doposud nikdo nemohl sáhnout na majetek. Teď už může,“ dodává.

Foto: Savoywestend.cz

Hotel Savoy Westend v Karlových Varech.

Všechno, co Jevtušenkovovi v Česku patřilo, je tak teď podle Pšeničky „zmrazeno“. V hotelu se sice i nadále mohou ubytovat hosté, ale nelze ho převést na někoho jiného. „A otázkou je, co s těmito obstavenými majetky do budoucna bude. Je zde v rámci Evropské unie taková úvaha, že se prodají a výtěžek půjde na obnovu Ukrajiny,“ popisuje reportér.

Ruské majetky v centru města

V Karlových Varech ale stále mají majetek i další Rusové. Investigativní reportér prošel vlastnické struktury velkých hotelů v centru Karlových Varů a ruský – či v některých případech postsovětský – kapitál je tam podle něj stále silně zastoupený. „Co do četnosti jsou v centru podle mého názoru Rusové většinovými vlastníky,“ říká Pšenička.

Třeba hotely ve skupině Bristol vlastní rodina někdejšího kameramana ruského Mosfilmu Borise Kočerova, luxusní komplex Carlsbad Plaza patří podnikateli Jakovu Frenkelovi a další hotel má i vdova po bývalém moskevském starostovi Jurijovi Lužkovovi Jelena Baturinová. A to jsou jen některá z desítek jmen.

Téměř nikdo z nich se ale ke svému působení v Česku nechtěl vyjádřit. Pšeničkovi se nakonec podařilo spojit jen s Jakovem Frenkelem, který ale prý pobývá v Itálii a nechce se vyjadřovat k politicky laděným otázkám.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Investigativní reportér Seznam Zpráv Jiří Pšenička.

Ačkoli hotely v Karlových Varech si zatím Rusové drží, bytů se podle reportéra hromadně zbavují. „Možná se bojí sankcí. Ale jde také o to, že vesměs ani nemohou ty byty využívat, pokud trvale žijí v Rusku,“ říká Pšenička.

Podle jednoho z karlovarských realitních makléřů – Alexandra Mizjuka – jde už o třetí vlnu prodejů. Poprvé se prý Rusové masově zbavovali majetků po ruské anexi Krymu, podruhé kvůli pandemii covidu a potřetí právě v souvislosti s válkou na Ukrajině.

„Zajímavostí je, že své dva byty si v Karlových Varech ponechávají třeba i rodiče ruského ministra školství Sergeje Kravcova,“ uvádí reportér s tím, že se logicky nabízí otázka, jestli by sankce neměly dopadnout i na jejich majetek. Oba ale ve městě skutečně žijí a nic nenasvědčuje tomu, že by aktivně podporovali válku na Ukrajině.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli Karlovy Vary navštěvují i ruští turisté nebo jestli je kvůli zařazení patriarchy Kirilla na český sankční seznam v ohrožení i karlovarský pravoslavný chrám. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Český rozhlas Radiožurnál, ČT24, Vláda České republiky (vlada.cz)

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované