Hlavní obsah

Kroupa: Případ Putinova pašeráka Evropu naučí, jak vymáhat ruské sankce

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Investigativní reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa.

Reklama

Článek

Do zemí Evropské unie dál proudí zboží z Ruska, na které se vztahují unijní sankce. Ty přitom měly zemi hospodářsky ochromit. Sílí ale náznaky, že se embargo daří obcházet skrze pašerácké cesty, alternativními způsoby putují i peníze. Reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa popisuje, jak systém dodávek ruského zboží funguje.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak se reportérovi podařilo spojit s pašerákem Ernestem Rochalem a domluvit si s ním schůzku.
  • Proč se státům Evropské unie zatím příliš nedaří případy nelegálního pašování zboží z Ruska odhalovat a vyšetřovat.
  • A záznam schůzky Janka Kroupy s pašerákem.

Několik hodin po zahájení agrese na Ukrajině Evropská unie (ale třeba i Spojené státy americké) uvalila na Rusko sankce. Nejdříve se týkaly například zmrazení majetku vysokých ruských činitelů nebo vstupu některých ruských bank do mezinárodního finančního systému SWIFT, později ale omezovaly i dovoz zboží.

V polovině března došlo k omezení obchodu se dřevem a železem. Investigativní reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa přesto zmapoval případ pašeráka Ernesta Rochala, který tyto suroviny mimo jiné přes Turecko, Polsko nebo Bulharsko dováží.

„Vytvořil logistický kanál, který umožní propašovat do Ruska nebo zpátky víceméně cokoliv,“ říká Kroupa.

Foto: Seznam Zprávy

Cesty zboží a peněz z Ruska do Evropy.

Buď je převezl kamionem přes Vladikavkaz a Gruzii, nebo lodí z Novorossijsku, přes Černé moře do Istanbulu. Obcházet sankce se mu daří díky tomu, že na úřadech – jako je turecké ministerstvo průmyslu nebo bulharský celní úřad – má spolupracovníky, kteří ke zboží vydají nové dokumenty.

„Potíž těch sankcí je v tom, že Evropa je není schopná ani uvalovat, ani vymáhat. Dělají to jednotlivé země v Evropě, které to do nedávné doby dělaly většinou v situaci, kdy je jako první uvalili Američané, kteří mají systém na to, jak sankce vymáhat. Evropa se to vlastně učí. A tento případ je jedním z těch, na kterých se to budou moct naučit,“ popisuje Kroupa.

Rochal na sankční seznam?

Teprve před čtyřmi dny ostatně začal platit v Česku nový zákon, který umožňuje zapsat lidi na národní sankční seznam. Postup při vymáhání sankcí pak bude koordinovat nový bezpečnostní poradce Tomáš Pojar. Ten by měl například celní správě, policii nebo tajným službám zadávat, o co se zajímat.

A jméno Ernesta Rochala má být jedním z těch, které by česká vláda mohla doporučit na sankční seznam Evropské unie. „Myslím, že bychom ho měli navrhnout, ale je otázka, jestli se na něj dostane. Musí se shodnout všech 27 zemí a ten případ musí mít konkrétní parametry, aby obstál,“ vysvětlil Kroupovi během rozhovoru Pojar.

Foto: Seznam Zprávy

Reportér Janek Kroupa v Krakově na schůzce s pašerákem Ernestem Rochalem.

Pokud by se na něj Rochal nedostal, česká vláda by ho mohla přiřadit alespoň na už zmíněný národní sankční seznam.

Kroupa nicméně upozorňuje, že nový zákon opomněl důležitou věc, se kterou se budou muset úřady ještě vypořádat. „Nepočítá s tím, že by pracoval třeba s utajovanými informacemi zpravodajských služeb. Čeští úředníci tak budou velmi opatrní v tom, koho na na něj dát, protože se budou bát, že ten člověk je zažaluje a Česká republika před soudem prohraje.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak probíhala schůzka reportéra Janka Kroupy s pašerákem Ernestem Rochalem nebo jestli se dá odhadnout, jaké množství zboží se z Ruska nelegálně dostává. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv Janka Kroupy, ČT24, ČRo Radiožurnál

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované