Hlavní obsah

Sucha v Itálii: Lidé na severu si zoufají, politici ale klima neřeší

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Solí spálená sója nedaleko povodí řeky Pád.

Reklama

Článek

V Evropě kvůli extrémnímu suchu vysychají řeky, včetně největších toků kontinentu. V německém Rýnu je hladina tak nízko, že musela být omezena říční doprava. Nízké průtoky od začátku léta zaznamenává i italský Pád, kam se vypravil reportér Seznam Zpráv Lukáš Marek. Jak vážné dopady současná sucha mají? Jak dlouho situace potrvá?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Sever Itálie sužuje sucho. Z Alp zmizel sníh a v některých částech veletoku Pád došla voda. Místní tak třeba nesmí zalévat nebo mýt auta.
  • Situace nejvíce trápí zemědělce, kterým nechybí jenom voda z dešťů. „Nejdůležitější je pro ně voda právě z Pádu nebo z jiných řek, kterou mají napojenou na zavlažovací systémy, popřípadě podzemní voda,“ říká zahraniční reportér Seznam Zpráv Lukáš Marek. Ta ale taky dochází.
  • A i výhled do budoucna je podle reportéra pochmurný. „V Alpách už teď není skoro žádný sníh. Bude záležet jenom na tom, co v zimě napadne,“ říká.

Sever Itálie v posledních týdnech sužují sucha. Pociťují je jak velká města jako Turín nebo Milán, kde se třeba nesmí zalévat v parcích, tak zemědělci v okolí největší italské řeky Pád.

Podle zahraničního reportéra Seznam Zpráv Lukáše Marka, který v podhůří Alp strávil několik dní, je země vyprahlá zejména kvůli tomu, že letos „extrémně brzo“ došla voda z hor a navíc málo pršelo.

+11

„Místní nám opakovaně říkali, že nic takového nepamatují. I o těch horách říkali, že je vidí poprvé bez sněhu,“ říká reportér. A hladina řeky? Ta je dokonce nejnižší za posledních sedm dekád.

„I proto se o tom mluví jako o nejhorším suchu za 70 let. Nicméně v posledních 10 letech je to šestý suchý rok. V tom je to ještě horší, vědci tomu říkají chronické sucho,“ vysvětluje Marek. A dodává, že i starousedlíci, zvyklí na vedro, si všímají, že letošní rok se liší.

Řeka vyschla, sníh není

Zemědělci se ostatně naučili během let bez deště fungovat, potřebují k tomu ale vodu z řeky Pád, podzemní vody a také vláhu ze sněhu v horách. „V celém regionu kolem města Pávia je 80 km² polí rýže a asi 30 % už bylo minulý týden odepsaných. Zavřeli na nich i ten zavlažovací systém, aby neplýtvali vodou, protože ta rýže už se nedá zachránit,“ popisuje reportér.

Rýže, která se používá na rizota, ale také se vyváží do Japonska, se přitom farmáři nechtějí vzdát a vyměnit ji za plodinu, která potřebuje méně vláhy. Chtějí proto po politicích, aby začali do polí a zavlažovacích systému investovat. Ti ale podle Marka zájem nejeví.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Zahraniční reportér Seznam Zpráv Lukáš Marek.

„Ptal jsem se na to skoro každého, s kým jsem mluvil a skoro každý se buď zasmál, nebo mávnul rukou a moc se o tom nechtěl bavit. Jsou z toho frustrovaní, protože politické téma to určitě není. A není to téma ani do zářijových voleb,“ vysvětluje.

Italské strany se totiž nedokážou sjednotit v celostátních tématech, jiná jsou důležitá pro města na severu a pro ta na jihu. „Jedna starostka mi říkala, že ty strany to zatím asi nevyhodnotily jako téma, které by jim mohlo celostátně prospět,“ podotýká Marek.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli podle italských vědců jsou extrémní sucha v zemi spojená se změnou klimatu, nebo jak dlouho sucha v podhůří Alp mohou trvat. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv Lukáše Marka, Televize Seznam, youtubový kanál RAI, youtubový kanál euronews

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované