Hlavní obsah

Povolební hra v Polsku začíná. „Vítěz“ Tusk premiérem být nemusí

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Opoziční lídr Donald Tusk v neděli večer po oznámení prvních odhadů výsledků polských voleb.

Reklama

Článek

Vítězové, ale přesto poražení. Polské volby vyhráli vládnoucí národní konzervativci, na většinu v Sejmu však podle neoficiálních výsledků nedosáhnou. Lepší pozici k sestavení vlády má opoziční Občanská koalice vedená expremiérem Donaldem Tuskem. Co bude v Polsku následovat?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč je výsledek strany Právo a spravedlnost v polských volbách Pyrrhovým vítězstvím.
  • Jakou roli bude mít v povolebním jednání prezident Andrzej Duda.
  • A proč by se nakonec premiérem nemusel stát lídr opoziční Občanské koalice Donald Tusk.

Sčítání polských voleb bylo složitější, než se očekávalo. Podle zahraničního reportéra Seznam Zpráv Filipa Harzera, který volby sledoval přímo z Varšavy, počítání hlasů v Polsku už tradičně trvá. A letos prodlevy zesílila rekordní účast – nejvyšší od pádu komunismu v roce 1989. Práci volebních komisí ale komplikovalo také souběžné referendum týkající se například otázek migrace.

Predikce výsledků polských voleb vyšla přesně

Nad ránem média přinesla zprávu, že sčítání postupuje pomaleji, než se čekalo. Kateřina Mahdalová a Michal Škop, datoví analytici Seznam Zpráv, proto připravili zrychlený predikční model. Z něj vyplývá, že se nyní v Polsku lámou poměry.

Volby do Sejmu nakonec podle dosud neoficiálních výsledků opět vyhrála strana Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského. Zřejmě ale nebude schopná složit vládní koalici.

„Je to jejich třetí vítězství v řadě, což je samozřejmě ohromný úspěch. Jde ale o Pyrrhovo vítězství, protože aby znovu vládli, tak by museli mít nad 40 procent,“ říká Harzer.

Naopak opoziční formace – Občanská koalice, Třetí cesta a Nová levice, které skončily na druhém, třetím a čtvrtém místě – má podle neoficiálních výsledků jistou většinu. „Vypadá to, že se mobilizovali hlavně voliči opozice – západní regiony, velká města – a že naopak voliči Práva a spravedlnosti buď zůstali doma, anebo jich je míň (oproti minulým volbám),“ popisuje Harzer. A zároveň podotýká, že někteří lidé už také cítí únavu z dvou vládních mandátů PiS a že si nepřejí, aby jedna strana řídila Polsko dlouhých 12 let.

Tusk premiérem?

V politické hře se ale musí počítat s prezidentem Andrzejem Dudou, který má blízko k dosavadnímu kabinetu Práva a spravedlnosti. A pokud někoho z vítězné strany pověří sestavením vlády nové, povolební dění se může protáhnout. Rizika to však přináší i pro PiS – pokud by vládu nedokázala sestavit, z hlediska politické image by to pro ni podle Harzera bylo fiasko.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Zahraniční reportér Seznam Zpráv Filip Harzer.

Na straně dosavadní opozice je nejvýraznější postavou lídr Občanské koalice Donald Tusk. Bývalý premiér je však podle Harzera „silně polarizující“ postavou, ke které mnozí Poláci vzhledem k jeho minulému působení v čele polské vlády zaujímají silně negativní postoj. Navíc prezident Duda chová k Tuskovi osobní antipatie. Pravděpodobnost, že by ho v následujících dnech pověřil sestavením nového kabinetu, to výrazně snižuje.

Navzdory mnoha očekáváním Donald Tusk do čela příští polské vlády nutně nemusí mířit. „Řada opozičních politiků říkala, že je přirozeným kandidátem na premiéra, ale já si myslím, že zas tak přirozeným kandidátem na premiéra není. A že v rámci toho, aby se snížila třeba polarizace společnosti, nakonec ani premiérem být nemusí,“ zdůrazňuje reportér, který situaci v Polsku dlouhodobě sleduje.

„Polarizace se nezmírní“

V budoucnu by navíc právě Tusk v roli předsedy kabinetu mohl vyvolávat další střety se stranou Právo a spravedlnost, která ostatně proti němu a jeho uskupení vedla silnou antikampaň už v předvolebním období.

„Celá ta kampaň byla skutečně velmi ostrá, byla plná negativní kampaně. Zejména z té vládnoucí strany, protože jedním z jejích témat byl právě Donald Tusk, kterého vykreslovali jako zrádce ve službách Ruska a Německa, jako zrádce Polska, který Polsko prodá, a tak dál,“ říká Harzer.

A podobné rozbroje podle reportéra nebudou utichat. To ostatně prý ukazují právě i výsledky voleb a volební účast, která se nakonec vyšplhala na zhruba 74 procent. Harzer se domnívá, že tyto faktory vypovídají o „aktivizaci polské společnosti“ a o tom, že „polarizace se nezmírní“.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak vypadalo dění ve volebních štábech Práva a spravedlnosti a opoziční Občanské koalice nebo jestli mohou tyto volby zásadně změnit postoj Polska k Ukrajině. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová, Karolina Tremko

Sound design: David Kaiser

Střih: Pavel Barbor

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv reportéra Seznam Zpráv Filipa Harzera, Český rozhlas Plus, Český rozhlas Radiožurnál, ČT24, CNN Prima NEWS, TVP Info, FB – Platforma Obywatelska, FB – Polskie Stronnictwo Ludowe, YouTube – Telewizja Republika

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované