Hlavní obsah

Rezignace místo odpovědi. Jak Janek Kroupa konfrontoval exšéfa rozvědky

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Nyní už bývalý ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek.

Reklama

Článek

Schůze poslanců k vyslovení nedůvěry vládě přinesla ostrý střet mezi koalicí a opozicí. Právě opozice jednání vyvolala – mimo jiné kvůli údajnému neřešení kauzy kolem Petra Mlejnka. Exšéf civilní rozvědky přitom složil funkci už v polovině týdne. Co k jeho rezignaci skutečně vedlo? A jaká důležitá otázka zůstává bez odpovědi?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Krátké působení Petra Mlejnka v čele rozvědky ÚZSI přispělo k roztržce mezi vládou a opozicí. Mlejnek rezignoval, přehledného vysvětlení otazníků s ním spojených se ale veřejnost nedočkala, míní investigativní reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa.
  • Schůzky s podnikatelem Redlem z kauzy Dozimetr nejsou jediným sporným momentem. Například Mlejnkovy kontakty na jiného muže podle reportéra dokonce ohrožovaly spolupráci české a ukrajinské rozvědky.
  • Vládní politici dlouho Mlejnka „drželi“ ve funkci, nakonec odešel sám. Klíčovým momentem pro jeho rozhodování přitom mohlo být i zjištění Seznam Zpráv, uvažuje Kroupa.

Petr Mlejnek opustil křeslo šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) poslední srpnový den. V čele zahraniční rozvědky strávil jen necelé dva měsíce. Opozici – a později také koaličním Pirátům – vadily jeho styky s podnikatelem Michalem Redlem, obviněným v rámci korupční kauzy Dozimetr.

Na pochybnosti kolem Mlejnka upozornil v srpnu jako první investigativní reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa. Nyní v podcastu 5:59 říká, že rezignací se kauza v podstatě uzavírá, protože „osud odstoupivšího ředitele už nikoho nezajímá“. Podstatný je ale způsob takového ukončení. „Vybrali si variantu nevysvětlovat (pochybnosti spojené s Mlejnkem) a odejít,“ říká Kroupa.

Foto: Profimedia.cz

Tehdejší ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Petr Mlejnek (vpravo) na jednání bezpečnostního výboru Sněmovny. Vlevo ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). (25. 8. 2022)

Otazníků se kolem exředitele rozvědky vznášelo několik. Reportér popisuje, že kromě kontaktů s Redlem se týkaly angažmá ve společnosti Techniserv. Podle zjištění Seznam Zpráv se totiž Mlejnek dozvěděl o nezákonné manipulaci nejméně jedné zakázky, které se firma účastnila. Policii to však neoznámil.

„Našli jsme dokumenty, které dokázaly, že Petr Mlejnek o té zakázce věděl, že to s ním jeho kolegové konzultovali. (…) Dokonce sám navrhoval jiný nezákonný postup,“ zdůrazňuje Kroupa s odkazem na důkazy použité u soudu. Nakonec případ skončil odsouzením tří manažerů firmy za korupci.

Muž, který i přes krátkost svého působení v ÚZSI rozbouřil vody tuzemské politiky, rezignoval jen den poté, co se ho Seznam Zprávy na svá zjištění zeptaly. Novinář soudí, že i když to není jisté, mohlo jít o pověstnou poslední kapku: „Petr Mlejnek musel pochopit, že tohle už se asi těžko vysvětlí.“

Byla v sázce i spolupráce s ukrajinskou tajnou službou?

Další rovinou byla známost Mlejnka s Luďkem Vokálem, expolicistou odsouzeným za vynášení informací, o čemž jako první napsal server Aktuálně.cz. Závažná byla ale i další okolnost. Podle Kroupy totiž Vokála na Ukrajině zadržela a vyšetřovala tamní tajná služba, a to prý kvůli snaze prodat na jejím území zakázaný sledovací systém.

Ukrajinská SBU je přitom v době ruské invaze na Ukrajinu důležitým partnerem české rozvědky. Novinář upozorňuje, že Vokálovo zatčení mohlo ohrožovat ochotu Ukrajinců sdílet informace se službou, v jejímž čele stál člověk s kontakty na Vokála. „Bizarní situace, která z mého pohledu musela velmi zatěžovat vůbec schopnost spolupracovat s Ukrajinci.“

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Investigativní reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa.

Petr Mlejnek jakékoliv nezákonné jednání popírá. Každopádně podle Kroupy popsané kauzy „vytvářejí obrázek prostředí, ve kterém Mlejnek funguje“. Jedna velká otázka ale pro novináře zůstává bez odpovědi: Proč ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) s premiérem Petrem Fialou (ODS) tak dlouho Mlejnka drželi ve funkci?

Odpověď může být z pohledu reportéra Seznam Zpráv vlastně banální. „Prostě proto, že chtěli a mysleli si, že je dobrý – protože to, co se Petru Mlejnkovi nedá upřít, je komunikační šarm. On dokázal i v byznysu prodávat svoji firmu a dokázal prodávat sám sebe. A pro mě zatím v tuto chvíli nejjednodušší vysvětlení je, že se dokázal bezvadně, jak bych to řekl, prolhat až do šéfa civilní rozvědky.“

Jaké detaily se podařilo zjistit o jednotlivých sporných momentech Petra Mlejnka? Bylo přesné tvrzení premiéra Fialy, že Mlejnek „sehrál pozitivní roli“ v kauze Dozimetr? A může vést rozplétání Dozimetru ještě k dalším kauzám? Podcast 5:59 si poslechněte v audiu v úvodu článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Matěj Válek

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Televize Seznam, Český rozhlas Plus, Český rozhlas Radiožurnál, ČT24, TV Nova, CNN Prima News

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované