Hlavní obsah

Prezident Pavel to s transparentností přehnal, říká novinář k výběru soudců

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Kandidáti prezidenta Petra Pavla na ústavní soudce Senátem prošli.

Reklama

Článek

Ústavní soud už v pondělí přivítá tři nové tváře. Senát ve středu schválil návrh prezidenta Petra Pavla, a to i přes nedoporučující stanovisko ústavně-právního výboru. Změní bývalý šéf Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, bývalá prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová a ústavní právník Jan Wintr tvář respektované instituce?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Co mají za sebou nastupující ústavní soudci a soudkyně?
  • Snažil se Senát nesouhlasným stanoviskem výboru vykolíkovat pole působnosti pro prezidenta?
  • A jak důležitá je pestrost ve složení pléna Ústavního soudu?

První nominace ústavních soudců prezidenta Petra Pavla nakonec prošly. Schválení všech tří jmen ale předcházely průtahy a nejistota. Pavel původně chtěl, aby se horní komora Parlamentu vyjádřila do 10. května, to se ale nepovedlo. Nakonec senátoři rozhodovali až ve středu.

Ústavně-právní výbor Senátu navíc předtím nepodpořil dva kandidáty – Josefa Baxu a Danielu Zemanovou. „Mně se nelíbí způsob nominace a také mě překvapila nominace paní Zemanové,“ komentoval v rozhovoru pro Radiožurnál nesouhlasný verdikt předseda výboru Tomáš Goláň (ODS). Bývalá prezidentka Soudcovské unie prý na otázky senátorů odpovídala vyhýbavě.

„(Klást nepříjemné dotazy nebo veřejně kritizovat kandidáty) mi nepřijde za hranou, ale zároveň bych čekal, že padne jasný argument, proč tyto lidi ne. A to jsme se v případě pana Goláně nedozvěděli,“ říká reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek.

Podobný proces, který zahrnuje i takzvané „grilování“ kandidátů, je ale podle něj při schvalování ústavních soudců běžný. „Ze zpravodajství to mohlo vypadat dramaticky, ale nemyslím si, že se dělo něco neobvyklého,“ podotýká novinář v podcastu 5:59. „Naopak: pokud mají jít na Ústavní soud ti nejlepší z nejlepších, tak ať procházejí tvrdým sítem,“ dodává s tím, že souhlas Senátu nakonec přinesl Petru Pavlovi první velké vítězství jeho prezidentství.

Až příliš transparentní výběr?

Už v předvolební kampani Pavel sliboval takový systém výběru kandidátů do důležitých funkcí, do kterého lépe uvidí veřejnost. A podle reportéra tomu hledání nových ústavních soudců zatím odpovídá.

„Pojal to transparentně. Ale podle mnohých – a já si to myslím možná trochu taky – až příliš transparentně,“ vysvětluje Blažek s tím, že by stačilo, kdyby hlava státu jen zveřejnila tři jména a odpadlo by „poloveřejné“ vybírání.

Pavel se totiž rozhodl, že na rozdíl od svého předchůdce Miloše Zemana odhalí při rozhodování karty. Ačkoli finální navržení kandidátů je plně v jeho rukou, zveřejnil seznam institucí a osobností, které mu budou s výběrem pomáhat a jejichž sítem se nejdříve budou muset jednotlivé osobnosti dostat.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek.

A podobný proces se bude už brzy opakovat. V nadcházejícím půlroce totiž skončí další tři ústavní soudci a mezi nimi i současný předseda Pavel Rychetský. Takto výrazná obměna vyvolává v některých zákonodárcích obavy z toho, že by se mohl narušit kurz směřování soudu.

„Nemyslím si to. Zaprvé Ústavní soud je konzervativní institucí z podstaty. A zadruhé i z dosavadního výběru těch tří kandidátů, kteří se teď stali ústavními soudci, je cítit jakási konzervativnost a snaha Petra Pavla nenajmenovat do Ústavního soudu extrémní osobnosti,“ říká Blažek. Zároveň ale Pavel podle novináře musí při výběru myslet na to, aby nové složení pléna bylo dostatečně pestré.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jaké zkušenosti za sebou má trojice nově schválených ústavních soudců nebo jaký dopad mají verdikty Ústavního soudu na českou politiku a společnost. Poslechněte si celý díl v přehrávači v úvodu článku. A nezapomeňte pro podcast 5:59 hlasovat v anketě Podcast roku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Český rozhlas Radiožurnál, ČT24, CNN Prima News, ČTK, Senát Parlamentu ČR, Novinky.cz

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované