Hlavní obsah

Vláda se bez Blažka obejde, obešel by se bez něj ale Fiala v ODS?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala (vpravo) s ministrem spravedlnosti a spolustraníkem z ODS Pavlem Blažkem. Snímek z března 2023.

Reklama

Článek

Premiér Petr Fiala v krátké době žehlí už několikátý rozruch spojený se členy vlády nebo spolustraníky z ODS. Nejnověji koaliční partneři tlačí na vysvětlení setkání ministra spravedlnosti Pavla Blažka s lobbistou Martinem Nejedlým. To vše ve chvíli, kdy průzkumy ukazují rekordní míru nedůvěry v současný kabinet. Jaké možnosti teď vláda má?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jaké vyhlídky na udržení svého křesla ve vládě má kritizovaný ministr spravedlnosti Pavel Blažek.
  • Že pro Blažka může být největším problémem způsob, jakým setkání s lobbistou Nejedlým vysvětluje.
  • Jak moc ohrožuje vládu Petra Fialy fakt, že jí podle průzkumů přestává důvěřovat i část vlastních voličů.

Ve vládní koalici po čase opět bublá napětí kvůli osobě ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Ten se sice nově omluvil těm, kterých se „dotkla zpráva o mém soukromém setkání s Martinem Nejedlým“. Z řad koaličních partnerů ODS však dál zní kritika a apel na to, že Blažek musí schůzku s lobbistou a poradcem exprezidenta Miloše Zemana dovysvětlit. A stále se objevují i výzvy k Blažkově rezignaci.

„Jiný ministr by se za takové množství potíží už balil,“ říká k Blažkově působení ve vládě politická reportérka Seznam Zpráv Lucie Stuchlíková. V rozhovoru pro podcast 5:59 připomíná podezření, že šéf resortu spravedlnosti zasahuje do práce policie při šetření tzv. brněnské bytové kauzy. Blažek však v této věci jakékoliv pochybnosti odmítá a postavili se za něj i spolustraníci z ODS v čele s premiérem.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Politická reportérka Seznam Zpráv Lucie Stuchlíková.

Nepostradatelný ministr Blažek - skutečně?

Podle Stuchlíkové je patrné, že ministr Blažek má ve vládě dlouhodobě mimořádně silnou pozici. Koneckonců byl to on, kdo Petra Fialu přivedl do ODS a zařídil, aby se stal předsedou - a tím pádem později i premiérem, podotýká reportérka. Navíc dokud na Hradě seděl Miloš Zeman, skutečně podle ní Blažkovi patřila role „spojky“ mezi vládou a prezidentským úřadem. A to i v době, kdy pětikoaliční kabinet teprve vznikal.

Jenže v čele státu už úřaduje jiný prezident, což oslabuje argumenty, proč by se měl Blažek s lidmi, jako je Nejedlý (BIS ho pro jeho kontakty a aktivity v Rusku označila za bezpečnostní hrozbu), dál stýkat. A slábne tím i teze o jeho nepostradatelnosti. „Myslím, že vláda by se bez Pavla Blažka obešla, protože se obejde bez kohokoliv,“ míní Stuchlíková. Jinou věcí je ale z jejího pohledu to, jestli by se premiér Fiala obešel bez Blažka také při manévrování v rámci ODS.

Případ deštivého posezení s lobbistou Nejedlým zároveň není zátěží jen pro vládu jako celek, ale i pro samotného ministra. „Pavel Blažek se tím v podstatě zesměšnil,“ říká Stuchlíková s narážkou na jeho slova o tom, že se na oslavu Martina Nejedlého ukryl náhodně před bouřkou. „Politikovi se nemůže stát nic horšího, než že se stane směšným,“ dodává novinářka.

Může tedy Blažek současnou kritiku ustát? Zřejmě ano, čemuž nasvědčuje i pondělní vyjádření Petra Fialy, podle něhož je ministr připravený v koalici celou věc vysvětlit. Jenže Blažkovo další setrvání v kabinetu nemusí být podle Stuchlíkové dobrou zprávou ani pro ODS. „Jediné východisko pro ně teď je takzvaně ‚na Fremra‘ - že Pavel Blažek (po vzoru kandidáta na ústavního soudce Roberta Fremra, pozn. red.) sám řekne, že odchází, aby neohrožoval důvěru vlády,“ říká.

Dárek pro opozici

Vření vyvolané setkáním s lobbistou Nejedlým navíc zastihlo pětikoaliční vládu v už tak nesnadné chvíli. Ve veřejném prostoru stále doznívá kauza úvěrového byznysu dnes už bývalého šéfa nemocnice IKEM, kde ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) podle některých kritiků reagoval na zjištění novinářů příliš liknavě. A rezonoval také případ bílého prášku na fotografii s brněnskou primátorkou z ODS Markétou Vaňkovou.

Kabinet navíc bojuje s pokračujícím propadem popularity - podle nedávno zveřejněného průzkumu CVVM mu věří jen čtvrtina občanů, opačně se vyjádřilo 73 procent respondentů. A jen dvě procenta vládě důvěřují „rozhodně“.

Nové kauzy a otazníky teď oblibě vládního týmu prospějí jen stěží. „Myslím, že důvěra ve vládu se ještě propadne. Jednak jsou ty kauzy nepříjemné samy o sobě. Vláda na ně ale také z mého pohledu nereaguje adekvátně,“ zdůrazňuje Stuchlíková s tím, že hlavně ODS předvádí v přístupu k problémům a nastalé kritice „jistou bohorovnost“. Těžit z toho může opozice - a nemusí se vlastně ani moc snažit.

V neposlední řadě pak kabinetu nepomáhá ani fakt, že se skládá z pěti různých politických stran. Udržet takovou koalici není jednoduché, říká Stuchlíková, podle níž navíc pětikoalice ztrácí soudržnost. „Piráti a Starostové si už jedou každý svoji vlastní politiku. (…) U lidovců vidíme, že poslední dobou začali jet hodně na sebe, na své voliče a svůj vlastní program,“ dodává politická reportérka Seznam Zpráv.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, proč koaliční partneři ODS zřejmě nesáhnou k ultimátu na odvolání ministra Blažka nebo jak horký bude v české politice blížící se konec léta. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Matěj Válek

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv reportérů Seznam Zpráv Lukáše Valáška a Adély Jelínkové, Český rozhlas Plus, ČT24, CNN Prima NEWS

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované