Hlavní obsah

Náměstek Vaňkové k bílému prášku: Každému se může stát, že si na něco nevzpomene

Foto: Marie Schmerková, MMB, Seznam Zprávy

Při brněnské primátorce Markétě Vaňkové dál stojí koaliční partneři z ANO, KDU-ČSL, STAN i ČSSD.

Reklama

aktualizováno •

Brněnská primátorka Markéta Vaňková i její náměstek Robert Kerndl zůstávají v čele brněnské radnice. Koaliční partneři z magistrátu jim po aféře s bílým práškem vyjádřili důvěru, Vaňková kvůli fotce vypovídala na policii.

Článek

Přední politici brněnské ODS se poprvé detailněji vyjádřili k fotografii, na níž jsou zachyceni s bílým práškem, který připomíná kokain.

Jak primátorka Markéta Vaňková, tak její náměstek a spolustraník Robert Kerndl uvedli, že celé situace velmi litují. Nicméně na radnici zůstávají, koaliční partneři je po středečním jednání dál podporují.

„Aktuální situace, kterou více než týden řešíme, mě velmi mrzí. Vrhá špatné světlo nejen na mě, ale i na práci mých kolegů,“ sdělila primátorka.

Přiznala, že ji kontaktovali policisté a v dané věci podala vysvětlení. „I s ohledem na tuto skutečnost považuji za důležité se k této situaci dále nevyjadřovat. Do doby, než bude prošetření dokončeno,“ řekla.

Vaňková s Kerndlem také podstoupili test na drogy. „Dneska jsem dostala výsledek v písemném vyhotovení. Je negativní,“ upřesnila. Nespecifikovala, jaký test si nechala udělat, jen to, že ho podstoupila ve Fakultní nemocnici u svaté Anny na Ústavu soudního lékařství. Kerndl absolvoval test z moči.

Foto: Twiter Jan Werewolf, Seznam Zprávy

Inkriminovaný snímek, který se objevil na sociálních sítích.

Určitě nejsem svatý muž

K fotce se také poprvé vyjádřil Kerndl. „Ano, účastnili jsme se nějakého setkání s mladými lidmi. Nevybavuji si, že k něčemu takovému tam došlo. Nezní to příjemně, šli jsme z jiné společenské akce a bohužel se taková situace může stát každému, že si na některé věci nevzpomene,“ řekl.

Na otázku, zda věděl o přítomnosti drog, odvětil, že to nemůže ani potvrdit, ani vyloučit.

Také on prý může dát k dispozici výsledek testu. Předvolání od policie prý zatím neobdržel. „Předpokládám, že kontaktován budu, abych podal vysvětlení,“ dodal.

Kerndl také čelil dotazu, zda má zkušenosti s tvrdými drogami. „Pan náměstek odpoví, tak jak občas odpovídá. Není určitě svatým mužem,“ řekl neurčitě.

„Nejsem žádným uživatelem tvrdých drog,“ dodal. Uznal, že celá aféra důvěryhodnosti brněnských politiků neprospívá.

Oba politici na krátkém tiskovém brífinku odpověděli jen na několik dotazů. Některé otázky tak zůstávají nezodpovězené. „Nikdo nás nevydírá,“ reagoval po krátkém rozmýšlení Kerndl. V kuloárech se totiž mluví i o tom, že z inkriminované situace může pocházet rovněž video.

Primátorce i jejímu náměstkovi v pondělí v oficiálním usnesení vyjádřili důvěru také stranická buňka i kolegové ze zastupitelského klubu. Občanští demokraté v něm sedí společně s politiky TOP 09.

Podle odborníků lze však spolehlivě zjistit užití kokainu jen několik dní zpětně. Politici přitom uvedli, že snímek zachycuje situaci starou dva až tři roky.

Ústřední dvojici z brněnské radnice podpořili i koaliční kolegové. „Už od vytvoření koalice pro nás bylo důležité, abychom pracovali na projektech, které jsme si stanovili v koaliční smlouvě. Pracovní nasazení je každý den vysoké. Paní primátorka je profesionálkou a ženou na svém místě. To je pro nás ve vedení města nejdůležitější,“ sdělil náměstek a lídr brněnského ANO René Černý.

V podobném duchu hovořil také lidovecký náměstek Jaroslav Suchý. „Za KDU-ČSL chci vyjádřit plnou podporu paní primátorce. Koalice trvá dál, nikdy nebyl žádný důvod ji rušit. Budeme dál pracovat na smysluplných projektech,“ uvedl.

„Podporujeme paní primátorku, protože si vážíme, jak koalice funguje. Jsme přesvědčení, že jsme za ten rok v koalici odvedli kus dobré práce pro Brno,“ sdělila za STAN radní Irena Matonohová.

Testy v laboratoři

Vaňková a Kerndl sdělili, že se nechali testovat laboratorně. Odborníci však upozorňují, že tělo kokain odbourává velmi rychle. Jeho přítomnost v organismu tak lze zpětně odhalit velmi komplikovaně.

„Vzhledem k rychlé eliminaci kokainu z organismu lze říct, že když testovaná osoba, která užila kokain, vydrží 3 až 4 dny bez drogy, je testování zbytečné – vyjde samozřejmě negativní,“ sdělil pro Seznam Zprávy profesor Jaroslav Racek, který je místopředsedou České společnosti klinické biochemie.

Doplnil, že kokain je látka, která se v těle velmi rychle metabolizuje. Metabolity se vylučují hlavně močí a právě ta se v případě této drogy využívá nejčastěji. „Hlavní metabolit je benzoylekgonin. K testování se užívá obvykle moč, orientační imunochromatografické testy prokazují právě uvedený metabolit kokainu. Stanovení vlastní drogy by bylo málo citlivé, většina se přemění na metabolity,“ upřesnil odborník z Ústavu klinické biochemie a hematologie LF UK a FN Plzeň.

Citlivost testu podle něj závisí na koncentraci moči. Pokud testovaná osoba vypije větší množství vody, moč se naředí včetně testované drogy. Uvedený výsledek je tak třeba považovat jen za orientační.

„Pro definitivní potvrzení se musí užít specifičtější metoda, obvykle kapalinová chromatografie s detekcí hmotovou spektrometrií. Ta však vyžaduje drahý přístroj, který je k dispozici jen na vybraných pracovištích, například v toxikologických laboratořích soudního lékařství,“ dodal Racek.

Pro rychlé odbourávání se kokain nestanovuje z krve. Drogy včetně kokainu se dají teoreticky prokázat rovněž ve vlasech, kde přetrvávají až několik měsíců. I toto testování má však limity. Jeho spolehlivost snižuje třeba obarvení vlasů.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme další podrobnosti z tiskové konference i ohlasy z koalice.

Reklama

Doporučované