Hlavní obsah

Primátorka Brna na fotce s bílým práškem. Připustila, že snímek může být pravý

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Brněnská primátorka Markéta Vaňková je připravená rezignovat.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZUJEME. Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) v pondělí v noci nevyloučila pravost fotografie, na které je zachycená s „lajnami“ bílého prášku, pravděpodobně kokainu. Podle opozice by měla složit funkci i z jiných důvodů.

Článek

„Včera jsem byla stoprocentně přesvědčená, že k takové situaci dojít nemohlo. Nicméně ve večerních hodinách mi kolega volal a řekl mi, že je možné, že před dvěma či třemi lety mohla podobná fotografie vzniknout,“ řekla v pondělí Televizi Nova brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Jde o snímek, který zveřejnil deník Blesk, na němž její stranický kolega a náměstek Robert Kerndl drží telefon s neznámým bílým práškem. Vaňková nejdříve fotografii pro CNN Prima NEWS označila za fotomontáž. V pondělí už ale pravost snímku v televizi nevyvrátila.

„Je možné, že před dvěma či třemi lety mohla podobná fotografie vzniknout,“ řekla pro TV Nova Vaňková.

„Myslím, že primátorka by měla rezignovat za mnoho věcí, zejména za praktické vytunelování městské kasy na předraženou hokejovou halu, ale za toto zrovna ne,“ řekl v pondělí večer Seznam Zprávám opoziční zastupitel a někdejší náměstek primátora Matěj Hollan (za Žít Brno). „Tady naopak musím uznat, že byť s nějakými vytáčkami, ale nakonec vlastně celkem jasně, se k té věci postavila čelem. Jak jsem psal už včera ve svém příspěvku, rekreační užívání látek jako kokain je velmi rozšířené. V politice je to velmi běžná droga. Má jistě svoje rizika, ale nemá smysl z toho dělat žádnou kauzu, protože je to opravdu masivně rozšířené. Naopak to nemá být kriminalizováno, stejně jako klasické konopí a další kanabinoidy. Válka proti drogám nikam nevede. Za mě to je od primátorky naopak odvážný a správný krok.“

Jak Vaňková měnila postoj

Tomáš Aberl, brněnský radní za TOP 09, Seznam Zprávám v pondělí v noci sdělil, že se podle něj Vaňková k problému postavila správně. „S paní primátorkou budu chtít situaci probrat nejdřív osobně a vyjádřím se, až budu mít všechny informace. Z toho, co jsem se dočetl v médiích, žádný důvod k rezignaci nevidím. I vzhledem k tomu, jak se k věci paní primátorka postavila,“ dodal.

Faktem je, že ještě v neděli Vaňková mluvila zcela opačně. Že by šlo o pravý snímek, rezolutně odmítala. „Jedná se o fotomontáž a tento styl politického boje považuji za nevhodný a nechutný,“ uvedla stručně pro CNN Prima NEWS.

Vaňková nyní věc vysvětluje takto. „Byli jsme na společenské události, která se protáhla do nočních hodin, a když jsme se vraceli, narazili jsme v centru na skupinu mladých veselých lidí, se kterými jsme se dali do řeči a strávili s nimi několik desítek minut.“

Z večera si mnoho nepamatuje

Z večera si prý bohužel mnoho podrobností nepamatuje.

„Tuto konkrétní situaci si nevybavuji, takže v tuto chvíli nedokážu říct, jestli je ta fotografie pravdivá, nebo ne,“ podotkla. „Ale úplně vyloučit to nemůžu,“ dodala.

Komentář známého brněnského filmového dokumentaristy Robina Kvapila:

Uvedla, že „patří mezi lidi, kteří jsou přístupní k legalizaci omamných látek. S přáteli si ráda dám skleničku vína, pivo nebo třeba HHC.“

Tvrdé drogy prý nebere. Každopádně je připravena nést následky. „Uvědomuju si, že jako osoba veřejně činná bych měla jít příkladem. Pokud moji kolegové z brněnské radnice dospějí k závěru, že tato fotografie nebo tato situace, kterou jsem popsala, je důvod, abych rezignovala na funkci primátorky, tak tak učiním,“ řekla Nově. Doplnila ale, že sama k rezignaci nevidí důvod.

„Musíme se o tom pobavit s kolegy a také s paní primátorkou si to musíme vyjasnit. Zatím ale nemám podrobnější informace, tak se k tomu nemohu více vyjádřit,“ řekl ČTK první náměstek primátorky René Černý (ANO).

„Může trávit volný čas, jak uváží, a my jsme poslední, kdo by za tohle někoho popotahoval. Jsem ale překvapená. Myslela jsem si, že je to fotomontáž,“ uvedla opoziční zastupitelka Monika Lukášová Spilková (Piráti).

Aktualizovali jsme o vyjádření brněnských politiků Matěje Hollana, René Černého, Moniky Lukášové Spilkové a Tomáše Aberla.

Reklama

Doporučované