Hlavní obsah

Případ bílého prášku. Brněnská primátorka udržela důvěru spolustraníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) se stále detailněji nevyjádřila k fotce, na níž je zachycená s bílým práškem, připomínajícím kokain.

Reklama

aktualizováno •

Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) má i po fotce, kde je zachycená s bílým práškem, zřejmě kokainem, důvěru spolustraníků. V pondělí ji podržela oblastní rada ODS i kolegové z koaličního zastupitelského klubu Společně.

Článek

Brněnská primátorka Markéta Vaňková i její náměstek Robert Kerndl mají dál důvěru svých politických kolegů. Po více než dvouhodinovém jednání se na tom v pondělí večer jednomyslně usnesla oblastní rada ODS Brno-město i zastupitelský klub Společně, tvořený politiky ODS a TOP 09.

Primátorka vysvětlovala spolustraníkům okolnosti fotografie, na níž je společně zachycená s bílým práškem na mobilním displeji. Snímek s nejasným autorstvím se začal šířit na sociálních sítích před týdnem. Aby rozptýlili pochybnosti, oba politici se také nechali otestovat na přítomnost drog v těle.

„Oblastní rada konstatuje, že uvedené vysvětlení je dostatečné a vyslovuje primátorce Markétě Vaňkové a náměstku Robertu Kerndlovi podporu a nedoporučuje jejich rezignaci,“ přečetl usnesení Kerndl.

„Jednomyslné podpory kolegů si velmi vážím,“ doplnila Vaňková.

Důvěru Vaňkové vyjádřil i lídr brněnské TOP 09 a radní pro sport Tomáš Aberl.

„Paní primátorka nám řekla, jak se k celé situaci staví. Za mě i celou TOP 09 to bylo zcela dostačující vysvětlení a plně stojíme za paní primátorkou a rozhodně nebudeme žádat její rezignaci,“ řekl novinářům.

Podle něj si primátorka konkrétní situaci, kterou zachycuje snímek, nevybavuje. „Za mě je důležité, že odvádí svou práci. Drogy se u nás na magistrátu neužívají,“ dodal Aberl.

Usnesení oblastní rady ODS Brno-město

„OR ODS Brno-město bere na vědomí informaci a vysvětlení od Markéty Vaňkové a Roberta Kerndla k fotografii, která se šíří na sociálních sítích.

OR ODS Brno-město konstatuje, že výše uvedené vysvětlení je dostatečné, a vyslovuje primátorce Markétě Vaňkové a náměstkovi Robertu Kerndlovi podporu a nedoporučuje jejich rezignaci.“

Primátorka ani její náměstek po přečtení krátkého usnesení dál případ nekomentovali. Detailněji se prý vyjádří ve středu po jednání brněnských radních.

Jak uvedl server iDnes, Vaňková s Kerndlem v pondělí rovněž oznámili, že podstoupili laboratorní testy na drogy. Kerndl se nechal prověřit přímo na magistrátu, výsledek byl negativní. Náměstek tvrdí, že se stejným výsledkem zřejmě dopadlo také testování v laboratoři.

Vaňková se podle svých slov testovala už v minulém týdnu. „V tuto chvíli čekám na výsledek v písemné podobě, jsem si ale naprosto jistá, že bude negativní,“ citoval server primátorku.

Na veřejnosti také kolují dohady, kdo a proč fotografii na sociální sítě umístil. Pražský zastupitel Ondřej Prokop (ANO) ve videonahrávce na Facebooku v pondělí uvedl, že kauzu rozpoutal zaměstnanec Ministerstva zahraničních věcí Jiří Hoskovec. Ten byl dříve šéfem pražského exprimátora Zdeňka Hřiba (Piráti).

Úřad nařčení od zastupitele odmítl. „Ministerstvo zahraničí se ohrazuje proti nařčení pražského zastupitele Ondřeje Prokopa, že by zaměstnanec MZV Jiří Hoskovec měl stát za rozpoutáním mediální kauzy okolo brněnské primátorky,“ reagoval mluvčí Daniel Drake.

Hoskovec pro ČTK uvedl, že jde o nesmysl. „Budu požadovat občanskoprávní cestou omluvu,“ dodal. Hoskovec pracuje v kabinetu ministra Jana Lipavského (Piráti) jako poradce pro veřejné aspekty sankční politiky.

Primátorka i její domovská buňka nejdříve tvrdily, že je snímek fotomontáž. Později však Vaňková v rozhovoru pro televizi Nova otočila a řekla, že fotka může být pravá. Jak ji prý upozornil kolega, může zachycovat asi dva tři roky staré okamžiky. Řekla také, že to nepovažuje za důvod k rezignaci, nicméně pokud by to koaliční partneři vnímali jako problém, nabídla své místo k dispozici.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme informaci o tom, že oba politici podstoupili testy na drogy.

Reklama

Doporučované