Hlavní obsah

Sudety jako země skladů. Přichází další velký hráč

Lukáš Zrůst je bývalý insolvenční správce. Spolu s Lukášem Foralem teď stojí za skupinou Progresus.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Investiční skupina Progresus vstupuje do nové oblasti. Spolu s developerem logistických a průmyslových nemovitostí Garbe Industrial chystá logistické centrum za tři čtvrtě miliardy. Později plánuje udržitelné sklady ze dřeva.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Plocha 20 tisíc metrů čtverečných, hodnota 30 milionů eur – investiční skupina Progresus se pouští do nové oblasti a začíná stavět první logistický a průmyslový sklad.

„Před pár dny jsme dokončili významnou transakci. Máme za sebou nákup prvního pozemku se stavebním povolením a v příštím roce začínáme stavět první halu,“ řekl pro SZ Byznys spoluzakladatel Progresus Lukáš Zrůst s tím, že první sklad vyroste v Klášterci nad Ohří u Chomutova.

„Cílíme na pohraniční, kde je vysoká nezaměstnanost a obrovská poptávka ze strany byznysu Rakouska a Německa,“ dodává Zrůst. Progresus se kvůli této výstavbě spojil se zkušeným partnerem z oboru.

„Je to hráč na evropské úrovni z této oblasti, který se věnuje realitnímu byznysu od roku 1965. Má za sebou už téměř 200 postavených hal, jejichž cena převyšuje 10 miliard euro. Technická část je tak naprosto na něm, protože logistika není náš obor,“ dodává Zrůst.

Podle informací SZ Byznys jde o německého developera skladů Garbe Industrial. Ten stavěl i haly Amazonu a do Česka vstoupil před dvěma lety s velkými plány a spolu s Progresus teď založil kvůli výstavbě hal i společnou firmu.

Financování mají zajištěno kombinací vlastního kapitálu, bankovních úvěrů a kapitálu private equity investora. Toho však firma jmenovat nechce. „Používáme v rámci byznysu pět stabilních partnerů a detaily smluv podléhají obchodnímu tajemství,“ dodává Zrůst

První logistická hala skupiny má být hotová v příštím roce a bude se stavět pro konkrétního nájemce z oblasti e-commerce.

Za pět let 600 milionů eur

Nepůjde přitom o ojedinělý projekt. „Tohle je první z řady projektů. Je to pro nás otevření nové byznysové části. Na příštích pět let máme sérii projektů, kde cílíme na hodnotu, která by měla převýšit 600 milionů eur. Bude to o kombinaci více spoluinvestorů. Jen v příštím roce bychom rádi do těchto projektů dali zhruba 90 milionů eur.

Toho, že by zájem o logistické a průmyslové haly ochladl, se firma nebojí. „Podle všech analýz ten trh nasycený není. Poptávka obrovsky převyšuje nabídku, takže je tu pro nás místo,“ dodává Zrůst s tím, že vzhledem k objemu budou už brzy tvořit průmyslové haly polovinu obratu firmy.

Progresus Invest Holding

  • Skupina vznikla teprve před dvěma lety, ale na český trh vtrhla ve velkém a s masivním marketingem.
  • Sází na dřevostavby, udržitelný development a vydala dluhopisy za stovky milionů korun. Mají zajistit financování pro projekty skupiny a development RD Rýmařov, o které se emise opírá.
  • Zakladateli skupiny jsou bývalý investiční správce Lukáš Zrůst a bývalý šéf fondu Quant Lukáš Foral.

V budoucnu Progresus počítá s větším propojením hal a svého závodu RD Rýmařov. „Máme záměr zkombinovat naši hlavní nohu, tedy dřevostavbový byznys s developmentem a propojit to dohromady,“ dodává Zrůst s tím, že firma míří kromě Česka i na slovenský a polský trh.

Progresus už dříve prohlásil, že chce být i první, kdo v Česku postaví dřevěný mrakodrap. Tady zatím k příliš velkému posunu nedošlo. I přesto, že legislativa je stále proti, Lukáš Zrůst věří, že v horizontu pěti až šesti let to bude možné.

Reklama

Doporučované