Hlavní obsah

Rok, dva to bude slabší, pak se vše zlepší, říká ojedinělý optimista v byznysu

Hostem Agendy SZ Byznys byl podnikatel Marcel Klaus, majitel společnosti Klaus Timber a letošní EY Podnikatel roku Plzeňského kraje.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Objednávky jim klesly o pětinu, přesto říká, že už zažil mnohem horší časy. Hostem Agendy SZ Byznys byl Marcel Klaus, majitel společnosti Klaus Timber, která vyrábí přepravní palety.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

„Na nás zákazníci šetří hned v první vlně,“ říká muž, který se přesto nebál vložit 600 milionů korun do nové pily na zpracování dřeva, kterou právě dokončují. Krize a snahy šetřit ale dopadly i na něj a pokles objednávek vyčíslil na dvacet procent.

„My jsme zažili ještě výrazně horší časy, s lety 2008 a 2009 se to nedá srovnat,“ říká Marcel Klaus po pětadvaceti letech v byznysu. Jeho firma je největším výrobcem dřevěných palet a beden v zemi. „Co se nejhoršího stane? Že to bude rok, dva slabší, ale my tu situaci zvládneme.“

Marcel Klaus

  • Zakladatel a majitel společnosti Klaus Timber, který letos získal titul EY Podnikatel roku Plzeňského kraje.
  • Podnik založil před 25 lety.
  • Nyní je největším výrobcem dřevěných palet v zemi (7 mil. palet ročně a tržby 2 mld.). Firma sídlí v Kladrubcích na Nepomucku.

Nejhorší je silná koruna a inflace

Z jeho výrobní haly v Kladrubcích v západních Čechách každým rokem odvezou kamiony na sedm milionů palet. Dvě třetiny objednávek míří do zahraničí, zejména do Německa. I proto Marcel Klaus hodnotí jako největší problém pro podnikání silnou korunu, která obecně komplikuje život všem českým exportérům. Za své zboží totiž dostávají zaplaceno v eurech a kvůli silné koruně za ně při směně dostanou méně českých korun, kterými ale zase musí například platit své zaměstnance.

„Inflace je špatná pro všechny, nás ještě daleko více ubíjí silná koruna,“ uvedl v rozhovoru pro SZ Byznys. V takových časech je podle něj extrémně důležité přirozené zajištění.

„To znamená maximum možného nakupovat v eurech, financování v eurech, nakupování elektřiny v eurech. Jsme vlastenci a máme korunu rádi, ale v podnikatelském světě je to tak, že musíte přemýšlet v eurech,“ je přesvědčen.

Co mě štve?

„Nemám rád velkou kritiku, ale co mě znepokojuje, je nedůslednost státní správy vyžadovat zveřejnění čísel na obchodních rejstřících. Nevidím ochotu to vyžadovat,“ říká letošní podnikatel roku svého regionu.

„My ty věci chceme dělat správně a zveřejňujeme je a ne všichni to dělají. Je to problém, když si například potřebujete projít dodavatele nebo odběratele.“ Také byrokratická zátěž podnikatelů by podle Marcela Klause mohla být menší, jak zaznělo v Agendě Seznam Zpráv.

Celý rozhovor si můžete pustit ve videu nahoře. Najdete nás také ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Palety

Transportní paleta je plochá konstrukce používaná pro transport stohovatelného zboží. Důvodem pro používání palet je dokonalejší využití ložné plochy nákladních automobilů, železničních nákladních vozů i plochy skladů.

Původ má v Evropě, ale díky svému nespornému přínosu pro přepravu zboží rychle pronikla i za oceán. Poprvé se objevila v 70. letech 20. století v železniční dopravě a postupně se rozšířila i do dalších oblastí.

V naprosté většině se vyrábějí v unifikovaných rozměrech, 14,4 × 120 × 80 cm – takzvané europalety. Právě jednotný rozměr usnadňuje práci, kdy se například sklady, regály, ale i vozíky už vyrábějí právě s ohledem na něj.

Na českém trhu se výrobou palet zabývá celá řada firem. Využívají tradice pil a zpracování dřeva i dostatek materiálu. K těm větším se řadí například společnosti Madiobag, Dřevostyl, Eurocorp nebo Derpal Logistic. Ve srovnání s firmou Klaus Timber jsou ale mnohem menší. Klaus Timber má tak konkurenci hlavně v zahraničí, především v Polsku.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Související témata:
KLAUS Timber

Doporučované