Hlavní obsah

Sadař: Ministr je Pan Neviditelný. Vláda musí konat, jinak česká jablka zmizí

Českého zákazníka zajímá jedině cena. To, že jablko uzrálo v Česku, už tolik ne. Hostem SZ Byznys byl Štěpán Chára z firmy Bohemia Apple.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Jablka v obchodech za 60 korun? My je ale dodáváme nejvíc za 18. Ministr by se o nás měl víc zajímat, oboru hrozí konec,“ říká Štěpán Chára ze společnosti Bohemia Apple, který byl hostem Agendy SZ Byznys.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Jeden z největších tuzemských ovocnářů kritizuje vládu za to, že jim nepomáhá odrážet polskou konkurenci, která drtí český trh. I přes loňskou rekordní úrodu jim zatím zůstává zhruba polovina jablek ve skladech. Za cenu, která by sadaře uživila, je totiž od nich nikdo nekoupí, a obchody jsou tak plné levnějšího ovoce z Polska.

„Kdybych byl panem Nekulou (Zdeněk Nekula je ministr zemědělství, pozn. red.), tak bych se o to určitě víc zajímal. Já osobně mu říkám Pan Neviditelný,“ kritizuje postoj vlády a ministra Štěpán Chára, výkonný ředitel sadařské firmy Bohemia Apple, která je jednou z největších v zemi.

Za to, že jsou jablka v obchodech tak drahá, podle něj nemohou sadaři, ale marže obchodníků.

Štěpán Chára

Výkonný ředitel společnosti Bohemia Apple, jednoho z největších pěstitelů jablek v zemi. Ve firmě působí již 15 let.

Dříve pracoval ve firmách IKEA či Ranný Architects nebo ve filmové a TV produkci. Podílel se například na vzniku filmů Princezna ze mlejna II, Rebelové, Perníková věž atd. Produkčně zajišťoval Grammy, Ceny Anděl nebo Český lev.

„Abychom byli schopni se uživit, tak bychom do řetězců měli dávat jablka v ceně okolo 20 až 25 korun, což je cena, která odráží náklady na pěstování, údržbu sadů, dopravu apod. Výkupní cena se ale pohybuje mezi 11 a 18 korunami,“ vypočítává problém v rozhovoru pro pořad Agenda Seznam Zpráv.

„Agrární komora a Ovocnářská unie se snaží dojednat s vládou nějaké nové podmínky, ale zatím z toho není žádný výstup. Pořád se o tom mluví, ale nic se neděje,“ říká sadař s tím, že mezitím slyší od kolegů, že kácí sady a přechází na jiný druh podnikání s půdou, protože se nedokážou jablky uživit.

České firmy podle něj už úplně ztratily konkurenceschopnost v pěstování tradičního ovoce vůči polským producentům, kteří navíc vzhledem k sankcím přišli o odbytiště v Rusku a Bělorusku a své ovoce se o to více snaží prodat jinde.

Pěstování jablek v Česku

V České republice se v současné době pěstuje ovoce na ploše cca 14 500 hektarů sadů. Hlavním druhem ovocných stromů jsou právě jabloně. Pěstitelé tak každým rokem vyprodukují 140 tisíc tun jablek, většinu pro domácí trh.

Mezi největší producenty patří několik velkých sadařských společností. Vedle Bohemia Apple je to farma podnikatele Jiřího Mazánka na Semilsku a společnosti Galafruit a Sady Tuchoraz.

Trh pěstitelů je v Česku značně rozdrobený. Řada lidí si navíc ovoce pěstuje sama na svých zahradách a sadech.

Zdroj: Ovocnářská unie ČR

„Polská vláda se o pěstitele postará. Oni mají podobné výrobní náklady jako my, problém je v tom, že oni to prodají pod výrobními náklady a vláda jim to doplatí,“ kritizuje podle něj nerovný postup vlády v obou zemích. Českého zákazníka přitom zajímá jedině cena, je přesvědčen. „Pokud se nic nezmění, české ovocnářství do pěti deseti let skončí.“

Rok 2022 byl přitom se 138 tisíci tun jablek pro sadaře rokem rekordní úrody. Část produkce ale zůstala na stromech. Hlavním důvodem byly velmi vysoké ceny energie nutné pro chlazení skladované produkce a velmi nízké velkoobchodní ceny jablek na evropském trhu.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované