Hlavní obsah

Značka odsloužila, co mohla, jdeme dál, říká šéf Dáme jídlo o tom, proč končí

Hostem Agendy SZ Byznys byl Adam Kolesa, ředitel společnosti Dáme jídlo. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Už dávno to není jen o jídle,“ říká ředitel společnosti Dáme jídlo a vysvětluje, proč se vzdávají populární značky. Hostem Agendy SZ Byznys byl Adam Kolesa.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Dáme jídlo jako značka mizí po jedenácti letech z českého trhu. Stejně jako v osmi dalších evropských státech se bude nově jmenovat Foodora.

„Není to jednoduché, ten brand je tady strašně dlouho, zná ho v podstatě každý Čech, lidé ho mají rádi. My už ale vidíme, že značka odsloužila to, co mohla, a je potřeba udělat změnu a jít dál,“ vysvětlil v Agendě SZ Byznys Adam Kolesa, ředitel zatím stále ještě platformy Dáme jídlo.

Mateřská společnost Delivery Hero SE nyní nově vsadila na mezinárodně zavedenou značku, kterou znají lidé ve Švédsku, Norsku, Dánsku a Finsku.

Dáme jídlo

  • Společnost vznikla v srpnu 2012, založil ji Tomáš Čupr.
  • V roce 2014 se stala součástí německé skupiny Delivery Hero.
  • Od roku 2019 je jediným vlastníkem společnost Delivery Hero SE.

„Už dávno nejde jenom o jídlo,“ říká Adam Kolesa a vysvětluje, proč se název Dáme jídlo z jejich pohledu už přežilo. „Dovážíme i nákupy, potraviny, květiny nebo léky. A teď se chceme zaměřit na kvalitu našich služeb, rychlost dovozu a rozšířit i dovozové zóny.“

Úkolem je nyní zaměřit se na cenovou dostupnost dováženého jídla. „Všímáme si, že citlivost zákazníků na ceny se mění a nůžky se rozevírají především mezi velkými městy a zbytkem republiky,“ uvedl Kolesa v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Společnost Delivery Hero SE plně vlastní českou platformu Dáme jídlo od roku 2019. Celkově firma funguje ve více než 70 zemích na čtyřech kontinentech. Oficiální sídlo má v Berlíně a od roku 2017 je kótovaná na frankfurtské burze cenných papírů. Je součástí burzovního indexu MDAX.

Celý rozhovor s Adamem Kolesou si můžete pustit ve videu nahoře nebo v oblíbené podcastové aplikaci.

Rozvozy jídel v Česku

  • Největším konkurentem společnosti Dáme jídlo je společnost Wolt. Online kurýrní služba byla založená ve Finsku v roce 2014. V současnosti působí ve 23 zemích světa ve více než 250 městech.
  • Mezi větší hráče rozvozu jídel patří také služba Bolt. Dříve fungovala jen jako doprava osob, později začala podnikat i v doručování jídel.
  • Mezi menší hráče patří například Rozvoz jídel.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Související témata:

Doporučované