Hlavní obsah

Demence nebo impotence. I to může způsobit vysoký krevní tlak

Foto: Lenka Štveráková

Tlak byste si měli měřit na té ruce, kde ho máte vyšší, říká lékařka. Ilustrační fotografie.

Reklama

Článek

Nepotřebujete věšteckou kouli, abyste se dozvěděli, jak dlouho budete žít a jaký ten život bude. Existuje spolehlivější metoda, která vám to řekne během pár minut. Stačí si pravidelně měřit krevní tlak.

Víte, že v každé horní končetině máte jiný krevní tlak? „Variabilita je docela vysoká a způsobuje ji rozdíl v krevním řečišti. Tlak byste si měli měřit na té ruce, kde ho máte vyšší,“ radí v nové epizodě podcastu MUDr.ování lékařka Eva Kociánová z Fakultní nemocnice Olomouc.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

MUDr. Eva Kociánová, Ph.D., je vedoucí lékařka Centra pro hypertenzi a sekundární prevenci na 1. interní klinice – kardiologické FN Olomouc a garantka projektu Nebuď pod tlakem.

Chválí každého, kdo si tlak pravidelně měří doma. Až třetina lidí totiž může trpět takzvaným syndromem bílého pláště, který způsobuje, že se jim zvedne tlak, jakmile vstoupí do ordinace. „Nesmíte ale u toho sledovat zprávy,“ dodává lékařka s úsměvem k domácímu monitorování.

Proč by nás vlastně mělo zajímat číslo na tlakoměru? „Protože se těsně pojí s prognózou jedince, to znamená, jak dlouho bude žít. Polovina z nás umře z kardiovaskulárních příčin. A nejvýznamnější rizikový faktor je právě vysoký krevní tlak,“ říká doktorka Kociánová.

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky.

Někdy nepotřebujete ani tonometr, abyste zjistili, že něco není v pořádku. Vysoký krevní tlak totiž ovlivňuje všechny orgány. Mezi ty „nejvnímavější“ patří erektilní tělesa, která způsobují ztopoření penisu. Podobně citlivé jsou podle lékařky také ledviny a srdce, které hypertenze rovněž poškozuje.

Hodně drahá nemoc

Nemoci způsobené krevním tlakem devastují nejen tělo, ale i ekonomiku. „Zkoumá se, jak moc může vysoký krevní tlak zvýšit riziko demence. Ukazuje se, že korelace je velice těsná a že pokud budete mít v 50 letech vysoký krevní tlak, riziko, že budete v budoucnu dementní, je o 60 procent vyšší. Pro populaci to znamená velkou zátěž. V současné době máme asi 180 000 dementních spoluobčanů, očekává se, že do roku 2050 by se to mohlo zdvojnásobit,“ varuje Eva Kociánová.

Jaké hodnoty krevního tlaku jsou normální a co už je riziko? Je horší vysoký, anebo nízký krevní tlak? Proč u měření tlaku dřív tekla krev? Celý rozhovor s odbornicí na hypertenzi si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování v úvodu článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované