Hlavní obsah

Dobrovský & Šídlo: Už je to tu zase. Evropu děsí migrace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Paměť národa

Podcast Paměti národa připravují Jan Dobrovský a Jindřich Šídlo.

Reklama

Článek

Je možné se na ni připravit? Kolik jí sneseme jako stát i jako společnost? A nebudeme migraci nakonec potřebovat, ať chceme, nebo ne?

Evropský pakt o migraci, za který opozice vyčinila ministru Vítu Rakušanovi, opět vynesl na světlo problém, který s fenoménem migrace Evropa dříve nebo později zase bude mít. Nedá se předpokládat, že by se rok 2015 v Evropě opakoval ve stejné podobě, ale je dobré být připraven.

„Příval uprchlíků ze Sýrie, Afghánistánu a ze severní Afriky vytvořil v roce 2015 několik vln a množství běženců vytvářelo v Evropanech obavy z toho, jak lze takové množství příchozích zvládnout,“ připomíná Jan Dobrovský na živém natáčení podcastu v Malé Skále u Turnova.

„Bylo to ovšem kombinované s vlnou teroristických útoků v západní Evropě, v Nice, v Bruselu a Berlíně,“ dodává Jindřich Šídlo. „Vytvořilo to ve společnosti velmi třaskavou atmosféru, která nasměrovala někam jinam i českou politiku. Miloši Zemanovi to fouklo do zad v půlce jeho prvního mandátu.“

Další důležitý aspekt: převážná část evropských zemí by se pracovně dnes bez cizinců neobešla.

„Je problém, v jakém stavu západní civilizace je, že si odvykla pracovat sama. Že všechno outsourcuje do Číny a Indie a už si sama neumí ani zamést dvůr. Na všechnu práci, která je trochu nepříjemná, v mraze nebo na sluníčku, potřebujeme někoho, koho budeme zneužívat,“ dodává Dobrovský.

Pusťte si další díl podcastu

„To taky byla první přirozená reakce Andreje Babiše v roce 2015: je to dobré, jede mi pracovní síla. Než pochopil, že to je téma, ze kterého se dá leccos politicky získat,“ poznamenává k tomu Šídlo.

Jan Dobrovský také připomíná, že podle shodného názoru expertů na cizince, uprchlíky a migraci je poměrně dlouho známa hranice citlivosti společnosti na víceméně bezproblémovou integraci cizinců do společnosti – jde o asi deset procent. Této hranice jsme v zásadě už dnes dosáhli. V České republice dnes žije podle údajů Ministerstva vnitra přes jeden milion cizinců.

Co to znamená pro budoucnost? Poslechněte si celou epizodu v podcastu v přehrávači v úvodu článku.

Dobrovský & Šídlo. Podcast Paměti národa

Váš oblíbený podcast z produkce Paměti národa. Pravidelná dávka názorů, vzpomínek, informací a sentimentu. Od devadesátých let po současnost. Čím jsme si prošli a jak jsme to přežili? Politika a historie v unikátním mixu.

Poslouchejte ho na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované