Hlavní obsah

Dobrovský & Šídlo: V politice chybí odvaha. A už zase je tu blbá nálada

Foto: Paměť národa

Podcast Paměti národa připravují Jan Dobrovský a Jindřich Šídlo.

Reklama

Článek

Letitým problémem české politiky je nedostatek odvahy, shodují se Jan Dobrovský s Jindřichem Šídlem. Proč u nás politika není schopná stanovit priority a často vypadá jako ochotnické divadlo?

„Proč už zase máme v téhle zemi blbou náladu?“ zněla úvodní otázka Jindřicha Šídla v druhé části vystoupení podcastu Dobrovský & Šídlo v pražské La Fabrice. Jeden z dílů tohoto podcastu se svého času jmenoval „Vláda národního zklamání?“ Za poslední rok to vypadá, že se v tomto směru spíš posílily obavy než naděje.

Pokud jde o praktickou politiku: Když se například vysloví slovo „balíček“, jako by tu dodnes strašil přízrak druhé poloviny 90. let, kdy se tento pojem ústy Václava Klause poprvé objevil na veřejnosti. Dnešní situace je pochopitelně jiná, už jen proto, že daný „balíček“ se jaksi nedaří zabalit, natož doručit. To je varující skutečnost.

„Když tomu říkáš ,balíčekʼ, tak nejenom, že si nevíš rady s tou situací, ale nevíš ani, jak ji pojmenovat,“ komentuje situaci s vládními pokusy o reformu Jan Dobrovský.

„V květnu uděláš tříhodinovou tiskovou konferenci - skoro za trest - na téma ‚takový bude ten balíček‘. Aby se pak o tři měsíce zase dlouhé hodiny čekalo na to, jak bude opravdu vypadat. A stále to nevíme, protože je otázka, jak to projde Sněmovnou,“ přisazuje si Jindřich Šídlo.

Nedostatek odvahy

Je to nejspíš příznak obecného problému, klausovsky řečeno, „neodvahy“ v dnešní české politice. Ta se projevuje i v tom, že se navzdory všudypřítomné snaze dělat politiku marketingově vybroušeným způsobem často nedaří najít důrazná slova s citem pro styl a situaci.

„Když děláš politiku jako okresní ochotnické divadlo, nemůže to fungovat. Nemůžeš mít špatný patos a přijít tam se Stanislavským na téma, které je komunální. Anebo se školním přednesem básničky, když jde o zásadní věc týkající se lidských práv ve světě,“ říká Jan Dobrovský.

Je známá věc, že čelíme krizi stran, s níž souvisí nedostatek odvahy ministrů jít za svou agendou a prosadit ji. Přitom ve společnosti bublá netrpělivost a realita v Česku vzbuzuje obavy tím, jak se stává stále drsnější.

„Někdo jede autem po ulici, zastaví se a zmlátí dvě Ukrajinky. Čekal bych, že přijde kterýkoli politik z vlády nebo vládních stran, udělá tiskovou konferenci a řekne tam za přítomnosti půlky policejního sboru: tak tohle ne. Chybí prostě státnická odvaha postavit se čelem k tomu, že mi bude spousta lidí nadávat,“ říká Jan Dobrovský.

Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku kompletní záznam druhé části záznamu vystoupení podcastu Dobrovský & Šídlo v pražské La Fabrice 29. srpna. Dozvíte se krom jiného, jaké překvapení autoři pro své příznivce chystají pro podzimní měsíce.

Reklama

Doporučované