Hlavní obsah

Dobrovský & Šídlo: Vláda národního zklamání

Foto: Paměť národa, Seznam Zprávy

Podcast Paměti národa připravuje Jan Dobrovský a Jindřich Šídlo.

Reklama

Článek

Proč jsou výkony Fialovy vlády v mnoha ohledech tak matné i pro její příznivce? Proč si tolik lidí i v průzkumech myslí, že vládne špatně? Dá se u nás efektivně vládnout? A chceme vůbec od svých vlád, aby prováděly nějaké reformy?

Podle aktuálního průzkumu CVVM si vláda Petra Fialy vysloužila nejhorší hodnocení za posledních deset let. A nemyslí si to jenom příznivci současné opozice. Proč se to stalo, když mnoho lidí si s vládou spojovalo nové naděje, nový styl a především schopnost efektivně vládnout?

Pokud jde o umělecký dojem a zahraničněpolitické záležitosti, vláda si nadále kredit zaslouží. Horší je to s reformními snahami kabinetu. Argument o tom, že za všechno může Babiš a jeho rozdávání, už pomalu přestává stačit.

„To můžeš hrát nějakou dobu, ale od těch voleb uplynul rok a půl. A ty dvě koalice mě před volbami roku 2021 přesvědčovaly, že mají okamžitě přichystaný plán, jak zastavit tehdejší už dost nastartované zadlužování,“ říká Jindřich Šídlo v novém dílu podcastu Dobrovský & Šídlo.

Věc je ale zřejmě složitější a má své kořeny v historii našich vlád. Stojí za to se podívat, jak za posledních třicet let dopadaly reformní kabinety. Včetně Klausova, který se nakonec loučil v tomtéž roce, kdy musel vyhlásit ekonomické „balíčky“, byť bezprostřední příčina pádu vlády v roce 1997 byla jiná.

Ale i po Klausovi každá další vláda, která se po roce 1989 pokoušela o rozpočtové reformy, nakonec nějakým způsobem ztroskotala, ať už se to týkalo premiérů Mirka Topolánka nebo Petra Nečase. A zřejmě v opatrnosti současné vlády hrají roli i další faktory.

„Dělat to proto, abys měl další politickou kariéru nebo abys byl za něco pochválen, je v současné krizi vlastně chiméra. Každý den si pak ti lidé kladou otázku, zda vůbec mají schopnost unést tu odpovědnost. Najednou z toho vznikne rezignace. Ale to je přece stav politiky, který nechceš! Chceš mít lidi motivované k tomu, dokázat svým výkonem moci, k čemu se zavázali,“ připomíná Jan Dobrovský.

Co je vlastně největší slabina této vlády? Jindřich Šídlo podotýká, že každý ji uvidí jinde. „Pro voliče opozice je příliš asociální, pro řadu svých příznivců – zejména koalice Spolu – příliš měkká. A pro možná nejpočetnější část je prostě bezradná. A bezradnost je v politice často nejhorší.“

„Co když ta vláda, stejně jako Parlament, je prostě jen odrazem společenské nálady? A my v podstatě nechceme po vládě nic jiného, než abychom mohli žít bez starostí, i když nakonec ‚na sekeru‘?“ přemítá Jan Dobrovský.

Poslechněte si celý díl podcastu Dobrovský & Šídlo v přehrávači v úvodu článku.

Dobrovský & Šídlo. Podcast Paměti národa

Váš oblíbený podcast z produkce Paměti národa. Pravidelná dávka názorů, vzpomínek, informací a sentimentu. Od devadesátých let po současnost. Čím jsme si prošli a jak jsme to přežili? Politika a historie v unikátním mixu.

Poslouchejte ho na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované