Hlavní obsah

Glosa: Boj o budoucnost EU dnes večer v televizi

Foto: Arnaud Le Vu / Hans Lucas, Profimedia.cz

Televizni debata bude zásadní pro rozhodování statisíců váhajících voličů. Druhé kolo voleb se koná v neděli 24. dubna.

Reklama

Článek

Kandidátka na francouzského prezidenta Marine Le Penová už neslibuje referendum o vystoupení z Evropské unie, její program ale se současnou podobou sedmadvacítky slučitelný není.

Možná si řeknete, že o budoucnosti Evropské unie se už týdny bojuje na ukrajinských polích. A budete mít pravdu. Také se ale o ní svede důležitý boj dnes večer na televizních obrazovkách – ve Francii se totiž vůbec v první předvolební debatě střetne dosavadní prezident Emmanuel Macron a jeho krajně pravicová vyzyvatelka Marine Le Penová.

Šéfka nacionalistického Národního sdružení vede už roky politiku takzvané „dediabolisation“. Česky by se to dalo krkolomně přeložit jako oddémonizování. Jinými slovy se snaží prezentovat jako politický mainstream a nechat voliče zapomenout na svého extremistického otce.

V evropské politice ale zmírnila jen kosmeticky. Nechce už sice referendum o frexitu, ale přednost národního práva před evropským. A to by byl v případě jejího zvolení obrovský problém. Buď by musela Unie změnit své smlouvy, což vyžaduje souhlas všech 27 členských států, anebo by Francie začala unijní právo porušovat. První případ je velmi nepravděpodobný, ten druhý by nutně vedl ke konfliktu a možným sankcím. Ústavní právníci mluví o „soft frexitu“.

Macron sice v průzkumech vede, na základě televizní debaty se ale podle šéfa agentury Elabe může rozhodnout až 25 procent váhajících voličů. Pro výsledek francouzských voleb – a také pro další osud Evropy – bude klíčový už středeční večer.

Reklama

Doporučované