Hlavní obsah

Glosa: Proč se nerodí víc dětí? Babiš už u toho nesvítí?

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Vědci to zkoumají ze všech úhlů a jednoznačné vysvětlení nemají.

Reklama

Článek

Jistě, mladé páry chtějí dostatečný rodičovský příspěvek, možnost umístit děti do školky a šanci pracovat alespoň na částečné úvazky. Ale asi to nebude to hlavní.

Pozorovatelé tuzemské politiky dobře vědí, že oblíbeným tématem Andreje Babiše je porodnost a také plodnost, tedy schopnost i ochota mladých lidí mít děti. Lídr opozičního hnutí ANO zveřejnil další video, kde si stěžuje na propad porodnosti za Fialy, zatímco za Babiše prý byla rekordní.

Hledáním odpovědi na otázku, proč přišel tak náhlý zlom a v Česku se zčistajasna rodí málo dětí, když jsme ještě nedávno byli společně s Francií v porodnosti evropská špička, hledají sociologové a demografové. Vědci to zkoumají ze všech úhlů a jednoznačné vysvětlení nemají – na rozdíl od pana Babiše.

Ten je přesvědčen, že pár mladých lidí se brání početí hlavně kvůli tomu, kdo zrovna sedí ve Strakově akademii. Hele, je tam miliardář Babiš, vlítneme na to! A teď fakt ne, bacha, v čele vlády stojí profesor Fiala, to jedině s antikoncepcí.

Ale vážně: Opoziční lídr argumentuje, že Fialova vláda porodnost nepodporuje a zkrátka pro mladé rodiny nedělá vůbec nic. Pojďme si připomenout, co dělal on? Kromě toho, že i tady je ve střetu zájmů coby vlastník reprodukčních klinik pro neplodné páry.

Andrej Babiš připomíná, že například chtěl zřídit Ministerstvo pro rodinu! A také se chlubí, že se ještě jako premiér sešel s „dost akční neziskovkou“ Hnutí Pro život, která přišla s plánem, jak zvýšit porodnost. A celé to pak chtěl probírat se svými ministry, aha! Po prohraných volbách ale musel do opozice.

Miliardář všechno přepočítávající na peníze tím asi chce říct, že za jeho vlády tady byl ráj, do něhož se lidé nebáli přivést děti. Zatímco za Fialy je peklo. Kdyby si Babiš přečetl aspoň jednu knihu o demografii, zjistil by, že ochota mít děti s životní úrovní a prosperitou zas tak moc nesouvisí.

Jistě, mladé páry chtějí dostatečný rodičovský příspěvek, možnost umístit děti do školky a šanci pracovat alespoň na částečné úvazky. Ale asi to nebude to hlavní. Vždyť na světě není jediná vyspělá země, kde by ženy v průměru měly dvě děti nutné pro pouhou reprodukci. Nejvyšší porodnost je naopak v těch nejchudších státech. Stačí se podívat na vývoj u nás: hodně dětí se rodilo, když bylo zle – za protektorátu a potom za normalizace.

Vědci mají pro současný propad porodnosti řadu jiných vysvětlení. Paradoxem je, že zrovna loňský rok byl rekordní s počtem sňatků. Jako by se manželství vracelo do módy, ale bez dětí.

Jedni mají za klíčový důvod propadu porodnosti skutečnost, že břímě reprodukce dnes visí na slabých ročnících z poloviny 90. let, kdy byla porodnost na dně. Tudíž žen mezi 20 až 30 lety je dnes jednoduše málo. Druzí za tím vidí obavu z nejisté budoucnosti. Jsme po covidové pandemii, konec války na Ukrajině je v nedohlednu, zuří inflace a pořídit si vlastní bydlení bývá nedostupným luxusem.

O tom, jestli je premiérem miliardář Babiš, nebo profesor Fiala, nebo zda máme Ministerstvo pro rodinu, ale nikdo z vědců nemluví.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované