Hlavní obsah

Glosa: Vládne ODS. A byznys musí škemrat o pozornost

Foto: Seznam Zprávy

Podnikatelé tu nemají vládnout, vládu máme. Ale vyslechnout by si je lidé u moci měli.

Reklama

Článek

Zvláštní pasivitu kabinetu, na kterou si v ekonomické krizi stěžovali sociálně slabí, už pociťují i firmy.

Ekonomicky nejsložitější rok za posledních třicet let. Politická i ekonomická krize. Horký podzim. Taková divoká jména dostává současná situace i – minimálně ekonomicky – neradostné vyhlídky na další měsíce.

Co by někoho mohlo uklidňovat, je víceméně pravicová vláda, která je v Česku u moci a spolu s takzvanými „kapitány průmyslu“ by ideologicky hladce mohla vytvořit plán, jak zemi přes rozbouřené vody krize převést.

To by ale se zmíněnými kapitány musel někdo mluvit. A v tom jsou překvapivé rezervy. Jinak by si prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák nemusel přes média stěžovat, že mu premiér už v lednu slíbil, že se budou konat porady ekonomických ministrů se sociálními partnery – a po půl roce stále nejsou. Premiér a předseda ODS? Té ODS, která se od svého vzniku deklarovala jako politický domov podnikatelů a aktivních lidí? Podnikatelé tu nemají vládnout, vládu máme. Ale vyslechnout by si je lidé u moci měli.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

A další příklad: V nedělní televizní debatě žádal viceprezident zmíněného svazu Radek Špicar od vicepremiéra Ivana Bartoše informace o klíčovém levnějším energetickém tarifu pro firmy. Několikrát padlo sousloví „Využiji toho, že vás tady mám…“

Možná to byla od Špicara rafinovaná řečnická figura, ale na diváka působila tak, že s ministry mluví skutečně jen svátečně a čerstvými informacemi z vládních úřadů neoplývá. Informaci o možném schválení tarifu až v srpnu pak přijal se zjevným roztrpčením. Tolik času už možná některé firmy nemají…

Vláda byla už tisíckrát kritizována za pasivitu, s níž se staví k sociální pomoci, kterou bude kvůli zvyšujícím se cenám potřebovat stále více lidí. Vedle samoživitelů, osamělých seniorů či dalších potřebných teď o pozornost u vlády škemrají i lidé, kteří mají pod palcem velký byznys.

To není dobrá zpráva pro nikoho.

Reklama

Doporučované