Hlavní obsah

Mejdan srdcařů skončil infarktem. Ale jedeme dál, říká Anna van der Weerden

Foto: Miloš Čermák, Seznam Zprávy

I na první pohled úspěšný podnikatelský příběh se může nečekaně zkomplikovat. A pak ještě trochu víc.

Reklama

Článek

Tohle je trochu atypická epizoda. Ale začnu jinak: Znáte talkshow se jménem FuckUp Nights, která divákům představuje několikrát do roka tři nebo čtyři lidi, kteří mluví o svých neúspěších?

Tak dnes uslyšíte něco podobného. S jedním hostem. Tím je Anna van der Weerden, a pokud vám je její jméno povědomé, pak máte dobrou paměť. Byla hostem mého podcastu letos v červnu.

Byla to epizoda o mladé a sympatické právničce, která se na studiích v zahraničí před patnácti lety seznámila s Holanďanem. Po čase se přestěhovali do Česka, a přestože ona je advokátka a on IT expert, rozhodli se založit malý pivovar. To se jim povedlo. Jmenuje se Švihov a je v malé vesnici nedaleko vodní nádrže Želivka.

Měl to být podcast o tom, že návod na to být šťastný je a) potkat ty pravé lidi a b) zkoušet nové věci, které vás přitahují. To jsem si aspoň o příběhu Anny van der Weerden přečetl na webu časopisu Forbes. Ale přišel šok: v půlce epizody, po vylíčení všech peripetií a toho, jak těžká i zajímavá byla cesta k úspěchu, mi Anna řekla: co bylo, bylo, ale pivovar jsme se teď rozhodli prodat a s manželem se rozcházíme.

Střih. Asi o dva měsíce později mi přišla pozvánka na Mejdan srdcařů. Tak se ten večírek oficiálně jmenoval a mělo na něm být oznámeno jméno nového majitele pivovaru. Nemohl jsem se zúčastnit, ale už samu informaci jsem bral jako happy end celého příběhu. Jen jsem doufal, že v nabídce zůstane můj oblíbený belgický tripel. Ten mě ostatně k příběhu advokátky a spolumajitelky pivovaru přivedl.

Jenže happy end se nakonec nekonal. Přicházely ke mně zprávy, že místo majitele byla na večírku nakonec jen jeho maketa, že pivovar stále patří původním vlastníkům a že z prodeje sešlo. A protože mi na zmíněném pivu tripel opravdu záleží a zároveň jsem zvědavý, co se vlastně stalo, pozval jsem Annu van der Weerden do studia ještě jednou.

Poslechněte si, jak sama popisuje, co se vlastně seběhlo. Přeju příjemný zážitek. Většinou říkám příjemnou zábavu, ale to se tentokrát úplně nehodí.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované