Hlavní obsah

Myslel jsem si, že jednou poletím na Mars, říká podnikatel Tomáš Svítek

Foto: Miloš Čermák, Seznam Zprávy

Firma Tomáše Svítka vyvíjí technologie pro vesmírné sondy. V Kalifornii a v Praze.

Reklama

Článek

Pracoval pro Elona Muska i pro Jeffa Bezose. V době, kdy ještě nebyli moc známí a ani jeden z nich ještě nebyl miliardářem. Obou si váží a považuje je za nejzajímavější lidi, které za téměř čtyři desítky let života v Americe poznal.

A nikoli, Tomáš Svítek není odborníkem na on-line retail ani na elektromobilitu. Celý život jde za svým snem. Nikdy nedělal nic jiného a patří mezi šťastlivce, kterým se povedlo dělat pouze to, co je baví. Tím je pro Tomáše Svítka kosmický výzkum.

Vyrostl v komunistickém Československu a v roce 1984 emigroval i s rodiči a budoucí manželkou nejdřív do Rakouska a pak do Spojených států. Na studium pražské ČVUT navázal postgraduálem na Kalifornském institutu pro technologie, který vedle bostonské MIT patří mezi nejprestižnější technické univerzity na světě. Pracoval pro různé firmy a v roce 2001 založil společnost Stellar Exploration, která dnes zaměstnává přes 30 lidí a patří mezi soukromé firmy, které vyvíjejí technologie pro vesmírné sondy.

Tomáš Svítek má tři syny, nejstarší je pilotem Letectva Spojených států amerických. Ani jeden z nich se už nenaučil česky. Rodina se rozhodla stát se Američany se vším všudy. Od Česka se odstřihli – a týká se to emocí i praktických vazeb. Dokumentuje to i to, že nyní je sice Tomáš Svítek na týdenní návštěvě Česka, ale už si nepamatuje, kdy tu byl naposled. Ví jen to, že se tehdy ještě stavěl v Praze tunel Blanka.

Ale zároveň se teď, skoro po 40 letech, do Česka zase vrací. Ne osobně, ale jeho dávný kamarád a spolužák ho přesvědčil, aby v Praze založil pobočku své firmy Stellar Exploration. Má sedm zaměstnanců, vyvíjejí se tu stejné technologie jako v mateřské části firmy v Kalifornii a zdejším inženýrům se zatím velmi dobře daří. O tom všem jsme mluvili.

Tato epizoda podcastu má pro mě i osobní rozměr. Tomáš Svítek byl společně s Tomášem Svobodou, který je právě oním dávným kamarádem a kolegou, důležitým člověkem i mého dospívání. Poznal jsem oba ve studentské skupině nadšenců pro kosmonautiku fungující při pražském Planetáriu. Mně tehdy bylo šestnáct, jim skoro o deset víc. A oba za sebou měli už mezinárodní úspěchy: Tomáš Svítek vyhrál v roce 1982 v Paříži na studentské konferenci při astronautickém kongresu první místo. Za práci o sluneční plachetnici. I o tom jsme mluvili, samozřejmě.

Naše setkání ve studiu bylo rovněž skoro po čtyřiceti letech. Omluvte Tomášův americký akcent a občasná anglická slova. Snad nepokazí dojem z rozhovoru, který pro mě byl radost dělat.

Příjemnou zábavu.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované