Hlavní obsah

Největší blok pokroku je strach udělat chybu, říká hlídač státu Michal Bláha

Foto: Miloš Čermák, Seznam Zprávy

Motorka je pro něj symbolem svobody. Ale v dalším tradičním symbolu svobody, tedy v USA, by Michal Bláha žít nechtěl.

Reklama

Článek

Dorazil do studia s motorkářskou helmou, na které je nápis: „Ze špatných rozhodnutí vznikají dobré příběhy.“ Nevím, jak podnikatel a dnes hlavně „hlídač státu“ Michal Bláha hodnotí rozhodnutí povídat si se mnou v podcastu.

Ale protože přišel po tříleté pauze už podruhé, tak snad špatné nebylo. A osobně si myslím, že v tomhle případě heslo zní: „Z dobrých lidí ve studiu vznikají dobré podcasty.“

Povídali jsme si o mnoha věcech. Ano, první část života, do které patřilo například spoluzaložení jednoho z prvních českých internetových vyhledávačů, jsme probrali už minule. Ale zmíněné tři roky, které od té doby uplynuly, byly tak nabité událostmi, že rozhodně bylo o čem mluvit.

Třeba o tom, proč se stal poradcem místopředsedy vlády, jak se podílel na vzniku nového státního úřadu a zda jeho angažmá ve vzniku Digitální a informační agentury nebylo v konfliktu zájmů s jeho rolí šéfa a zakladatele neziskovky Hlídač státu.

Samozřejmě mě zajímalo, co se o státu dozvěděl z druhé strany, tedy jako insider. Malá nápověda (či spoiler): není to nic lichotivého. Také jsem se zeptal, jestli na motorce občas porušuje předpisy, jako chodec chodí někdy na červenou a jestli by radši nechtěl žít v Americe. Třeba v Seattlu, kde ostatně nějaký čas strávil.

Prostřednictvím covidu jsme se trochu vrátili k Andreji Babišovi, ale opravdu jen krátce a letmo, protože ten dnes už vlastně nestojí za řeč. Michal Bláha mi vysvětlil, jak dělí politiky. A já chtěl slyšet, proč je registrovaným příznivcem jak hnutí ANO, tak Pirátů.

Přeju příjemný poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované