Hlavní obsah

Novinářka Janečková: Dědův komunismus nesnáším, za jiné věci si ho vážím

Foto: Miloš Čermák, Seznam Zprávy

Někdy si prý chtěla rvát vlasy, ale některé situace ji s dědou i sblížily, vzpomíná autorka na neobvyklou cestu na Kubu.

Reklama

Článek

Michaela Janečková je reportérkou České televize a píše články pro Deník N, momentálně je ovšem na mateřské dovolené. Ale ještě před tím, než se jí narodilo dítě, vyrazila na skoro měsíční cestu na Kubu. A teď o tom vydala knížku.

Co je na té cestě zvláštního? Že to nebyla cesta za dobrodružstvím, a je jedno, jestli si ho představíme jako putování divokou přírodou, anebo jako vycházky po ulicích socialistických kubánských měst. Nikoli, to největší dobrodružství si Michaela vezla sebou – byl to její děda. Svérázný, protivný i milující, ale především i v roce 2019 stále přesvědčený a zanícený komunista, který nehodlá změnit názory.

Proto se knížka jmenuje Třešně v rumu, míněny třešně jako symbol KSČM a rum samozřejmě karibský. Vnučka zkrátka svému dědečkovi chtěla ukázat zemi zaslíbenou. Není to cestopis a není to ani doslovný přepis toho, co s dědou na Kubě prožila. Ale je to mimořádně vtipná a zároveň silná výpověď o toleranci a snášenlivosti, avšak i o jejích mezích. Kdybych měl svůj pocit vyjádřit bonmotem, pak by asi zněl, že pravda nemusí nutně zvítězit nad lží, ale láska vždycky zvítězí nad nenávistí.

O tom všem jsme mluvili, a samozřejmě i o tom, co se v knížce nedočtete. Třeba co říkal na text hlavní hrdina, když mu vnučka knížku s věnováním přinesla. A řeč byla také o žurnalistice a o tom, jak se v Česku změnila od doby, kdy ji Michaela Janečková studovala a já jí v té době dal zápočet z předmětu Nová média.

Přeji vám příjemný poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované