Hlavní obsah

S mým „správňáctvím“ to není zas tak horké, říká lékař Tomáš Šebek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Miloš Čermák, Seznam Zprávy

Mou ambicí je, aby si moje děti neřekly, že táta byl blbec nebo že táta tu nebyl, říká host dnešního podcastu.

Článek

Věnuje se dvěma specializacím – chirurgii a endoskopii. Jezdí na zahraniční mise organizované Lékaři bez hranic. Od studií podniká a založil firmu uLékaře.cz, jež má dnes přes sto zaměstnanců. Napsal čtyři knihy, kterých se dohromady prodalo kolem padesáti tisíc. A také amatérsky létá, sbírá houby nebo leze po skalách.

Teď má Tomáš Šebek ovšem zcela novou zkušenost. Už rok a půl je na otcovské dovolené a ještě další rok by být chtěl. Byť – jak sám říká – pouze na půl úvazku. Zkrátka si s manželkou dělí péči o jejich dvě malé děti. Jako řada mužů středního věku má také dvě už dospělé děti, na rozdíl od většiny z nich ovšem s touž manželkou.

A to prý ještě ani neměl krizi středního věku.

Tomáš Šebek prý jako kluk miloval indiány a teď v dospělosti zase cituje dalajlamu. Nás běžné smrtelníky může svým „správňáctvím“ poněkud iritovat. Ale prý to není zas tak horké. Například pravidelně v Praze běžně chodí nebo i jezdí na kole na červenou.

Zajímalo mě ovšem i to, jak vidí budoucnost technologií v medicíně. Budou naše zdraví hlídat chytré přístroje a o diagnóze, či dokonce léčbě rozhodovat umělá inteligence? Zeptal jsem se. A taky na to, proč by si dnes studenti medicíny měli volit specializaci jako neurologie, psychiatrie nebo praktické lékařství, ale určitě ne dermatologie.

O tom všem jsme mluvili a jako bonus jsem se místo jednoho životního moudra od Tomáše Šebka dozvěděl pět rad, jak být nejen v novém roce zdravější. Dozvíte se je i vy.

Přeju příjemný poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Doporučované