Hlavní obsah

Nakladatel Vít Šebor: Knížky vydáváme buď pro peníze, nebo z lásky

Foto: Miloš Čermák, Seznam Zprávy

Podle nakladatele Víta Šebora jsou knihy „zbytné“ zboží, takže v dobách krize na nich lidé šetří.

Reklama

Článek

Knížky miluju. A vždycky jsem je miloval. A miloval jsem taky knihkupectví. Ovšem dnes už do nich nechodím, protože ze všech těch napsaných a vydaných knih v regálech mám pocit marnosti.

„Co vy?“ zeptal jsem se svého hosta, kterým je Vít Šebor, spolumajitel nakladatelství Jan Melvil Publishing. „Já mám deprese,“ odpověděl.

Ale i on knihy miluje, takže jsme právě o nich skoro celou hodinu mluvili. Já považuju knihu za neuvěřitelnou věc, už proto, že se víc než 500 let své existence prakticky nezměnila. Odolá i digitálnímu „tsunami“, které mění to, jak sdílíme a konzumujeme informace? Budou knihy existovat i za deset, padesát nebo sto let?

Neprozradím dopředu, co mi Vít Šebor odpověděl, ale bylo to zajímavé. Jen abych úvahy uvedl do kontextu: knížky z nakladatelství Jan Melvil se – na kusy – prodávají ze tří čtvrtin na papíře a z jedné čtvrtiny jako e-knihy nebo audioknihy. Zatím půl na půl, ale audioknihy, které jsou fenoménem posledních několika let, rostou rychleji. Můžeme se těšit na nějaký nový, nečekaný formát?

Mluvili jsme také o tom, jak během covidu prodej knih vzrostl, ale po začátku války na Ukrajině zase klesl. A jak to asi bude dál. A dozvěděl jsem se také informace o Brněnském úřadu pro porážku Ruska. Ano, opravdu existuje.

Přeju příjemný poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované