Hlavní obsah

Šéf Unie vydavatelů: Média se k penězům od Googlu a Facebooku dostanou

Foto: Miloš Čermák, Seznam Zprávy

Ověřování informací, jejich předvýběr a profesionální přístup stabilní redakce. To je pro Václava Macha novinařina.

Reklama

Článek

Koho se máme víc bát? Robotů, které za nás budou řídit letadla nebo ovládat jaderné elektrárny, anebo těch, kteří budou psát novinové články? Václav Mach říká, že těch druhých. Věří tomu, že žurnalistika je pro svět i společnost důležitá, a jako šéf české Unie vydavatelů dělá všechno pro to, aby média přežila současnou krizi.

Ne že by toho mohl udělat hodně. Nepřipadá si jako člověk, který stojí a bojuje na barikádě, kde válka už skončila? I na to jsem se ho zeptal. A taky na to, jaké noviny ráno čte. Což byla mnohem jednodušší otázka než ta, co vlastně dneska noviny jsou. A jak by je on sám definoval.

Zajímalo mě, jestli si myslí, zda noviny ještě někdy můžou být relevantní. Anebo jestli je čeká definitivní ústup ze slávy, či v tom nejlepším případě osud vinylových desek: že sice budou dál existovat, ale spíš jako luxusní zboží pro pár fajnšmekrů.

Bavili jsme se i o tom, kdo za „vraždou“ tradičních médií vlastně je. Jsou to počítače, internet či sociální média? Anebo všechno dohromady, zosobněno velkými technologickými firmami? Pikantní je, že Václav Mach nepřišel do vedení Unie vydavatelů ani jako bývalý mediální manažer, ani jako novinář. Pracoval právě ve vedení technologických firem, konkrétně například Microsoftu či Vodafonu.

Samozřejmě mě zajímalo, jakou mají čeští vydavatelé šanci, že dostanou kompenzaci od firem jako Google nebo Facebook za to, že sdílejí jejich obsah. A může jít o sumy, které médiím a zejména žurnalistice opravdu pomůžou? Malá nápověda: Václav Mach je optimista, já spíše naopak.

No a během našeho skoro hodinu a půl trvajícího rozhovoru nemohla nepadnout otázka, zda jsem i já jako autor podcastu Jedno procento rovněž vydavatel. A měl bych do Unie vydavatelů vstoupit, například jako přidružený člen? Plus to nejdůležitější: můžu se těšit na to, že z případných kompenzací od Googlu či Facebooku taky uvidím nějakou kačku?

Víc neprozradím, nechte se překvapit. Přeju příjemný poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované