Hlavní obsah

Jak se peče přesun z United do Sparty a co všechno zkomplikoval brexit

Foto: Profimedia.cz

Talentovaný český brankář Matěj Kovář nově hájí sparťanskou branku.

Reklama

Článek

Hostem Nosičů vody byl Viktor Kolář, šéf sportovní agentury Sport Invest. V podcastu zazní, jak se v čase proměnila role sportovních agentur, na čem vydělává fotbalový agent a jak se zrodil přesun Matěje Kováře do pražské Sparty.

Viktor Kolář je jedním ze zakladatelů úspěšné sportovní agentury Sport Invest, která zastupuje více než 500 profesionálních sportovců. Jedním z nich je i Matěj Kovář, 22letý český fotbalový brankář, jenž na poslední chvíli zamířil z Manchesteru United do Sparty na roční hostování.

„Možností jsme měli hodně. V jednu chvíli mohl jít Matěj například do Schalke. Výsledný přesun do Sparty byl součástí dlouhodobého plánu a byl v řešení delší dobu. Protože Matěj patřil celou dobu do A-týmu United, museli čekat až do samého konce přestupového období na definitivní rozhodnutí klubu. Tlačili jsme na to, aby jeho setrvání v dalším klubu bylo dlouhodobější a měl možnost naplno ukázat svoje kvality,“ tvrdí Viktor Kolář, zástupce talentovaného brankáře.

Pavouk jako Čech

Přišel, viděl a nastoupil. Premiéra ale Matěji Kovářovi v brance Sparty nevyšla podle představ. Na hřišti Teplic dvakrát inkasoval, naznačil ale sebevědomý přístup a projev, kterým zaujal ostrovní diváky už při jarní hostovačce v třetiligovém Burtonu Albion. Jak vnímá Viktor Kolář přínos nižších anglických soutěží pro vývoj mladých hráčů? I to se dozvíte v podcastu.

„Matěj je typologií brankáře podobný, jako býval například legendární Edwin van der Sar, Petr Čech, dnes David de Gea. To všechno jsou takoví pavouci mezi třemi tyčemi. Obvykle z něho srší sebevědomí, má vynikající techniku kopu a je zvyklý na vysoké postavení na hřišti. K tomu si přepočítejte jeho výšku. Takových brankářů v Česku při vší úctě mnoho nenajdeme. Myslím, že Sparta potřebuje zlepšit výstavbu od brány a přechod do ofenzivní části – a právě tady může Matěj významně pomoci,“ míní Viktor Kolář.

Podle něj nově nastolená cesta Sparty může uspět, ale vyžaduje svůj čas a trpělivost. Jak probíhá komunikace s Manchesterem United? A je v Anglii běžné, aby mladý brankář přestoupil ze třetí ligy do Premier League? Nejen o tom se mluví v nejnovějším dílu Nosičů vody.

O čem ještě uslyšíte?

V souvislosti s novými pravidly pro přestupy hráčů do Anglie přišla řeč i na další české fotbalisty, které zastupuje Sport Invest a kteří mají zkušenosti s ostrovním angažmá. Jak se změnila pravidla po brexitu? Co všechno lze vyčíst ze současného systému bodového ohodnocení a kteří čeští fotbalisté by mohli na jeho základě přestoupit do Anglie?

Co postrádá nejmladší česká generace v porovnání se zahraničím? Jaká je dnes role rodičů ve výchově hráčů? Jak komplikuje rozvoj mladých talentů boom sportovních agentur? A jak se proměnily nároky na servis kolem zastupování sportovců? V podcastu se dozvíte také to, na jakém principu dnes agentury fungují.

Nechybí ani zhodnocení úvodních zápasů českých fotbalových celků v evropských pohárech a sázkařské okénko s Fortunou, v němž posádka ve studiu vzhlíží k nabitému a atraktivnímu fotbalovému programu. Dokáže Plzeň zaskočit Inter Milán? Vyšlápne si Slovácko na Kolín nad Rýnem? A potvrdí Slavia ve své skupině Evropské konferenční ligy roli favorita a víkendovou formu? A jak vnímá fotbalový agent konfrontace českých mužstev s evropskou špičkou?

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované