Hlavní obsah

Jarošík bez šance. Ke kudlám do zad se přidává i tlak sociálních sítí

Foto: Profimedia.cz

Fotbalový trenér Jiří Jarošík se nyní musel s Teplicemi rozloučit, přestože je v minulé sezoně ve Fortuna lize zachránil.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Loňská záchranářská mise trenéra Jiřího Jarošíka ve fotbalových Teplicích klapla, Severočeši zvládli baráž s Vlašimí. Sestupovými vodami však brázdí i letos a po porážce na Spartě kouče mění. Tlak na ně se obecně stupňuje. Proč?

Vyhodit trenéra je pro klub obvykle ta nejsnazší varianta pokusu o řešení sportovní krize. Snazší než se hlouběji zamyslet nad dlouhodobější koncepcí a investovat v souladu s ní do posil nebo do modernější infrastruktury.

Bez práce se tak ocitl i Jiří Jarošík. Loni teplický tým dokázal v nejvyšší soutěži pod jeho vedením díky úspěchu v baráži setrvat. Příběh permanentního boje o záchranu ale v klubu s limitovaným rozpočtem pokračoval i v tomto ročníku. Média informovala, že vedení přišlo ve finále s drsným ultimátem. Jarošíkovi řeklo, že poslední šanci dostane na Spartě, kde však musí přinejmenším bodovat. Přetěžký úkol se v danou chvíli ukázal jako nesplnitelný. Jarošík odchází a ve vzduchu visí řada otázek.

Právě Jarošík bývá často řazen mezi nejnadějnější mladé české trenéry. Proč padl, v čem byla chyba? Nerozvíjela se výkonnost hráčů? Nebo narazila na jejich limity? Zmítaly snad zákulisím teplického klubu rozpory, měly už Jarošíkovy neshody a sváry s vedením svou historii?

„Nedávno jsem četl jednu rozsáhlou studii, která potvrdila trend stále se zrychlujících vyhazovů fotbalových trenérů. Jednalo se o ty nejlepší evropské ligy, ale myslím, že to lze zobecnit i pro český kontext a další země. Za posledních deset let se životnost fotbalového trenéra v průměru opravdu významně zkrátila,“ říká Karel Tvaroh, bývalý hráč pražské Sparty.

Jedním z faktorů, kterým experti tento jev vysvětlují, jsou i moderní technologie, jež vstoupily do života velké části obyvatel planety. A ne vždy jim slouží dobře. Jak právě technologie přispívají ke stále rychlejším personálním obměnám fotbalových trenérů v jednotlivých klubech? A jakou roli v tom hraje i každý jednotlivý fanoušek?

O pekle sociálních sítí a jejich vědecky zmapovaném přímém dopadu na průběžně stále kratší a kratší výdrž fotbalových trenérů se mnohem více dozvíte v nové epizodě podcastu Nosiči vody.

Kultura jednání? Otřes

Uhraj body na Spartě. Nejen tento těžký úkol mohl Jiřímu Jarošíkovi přijít v Teplicích poněkud nefér. Další postup měla také určit úterní schůzka vedení. Realita byla jiná, sotva na Spartě v sobotu po prohraném utkání opustil s týmem šatnu, vydalo vedení teplického klubu zprávu, že Jarošík už tým nevede.

Ze severu Čech přicházejí i informace, že trenérská výměna byla takřka kompletně připravena už předtím, než tým na Spartu vůbec vyrazil. Zatímco se nic netušící Jarošík vydal s týmem k poslednímu boji, management už si připravil vše podstatné s jeho nástupcem – Zdenkem Frťalou, převeleným k ligovému A-týmu z klubové akademie. Podle některých zdrojů měl prý mít Frťala dokonce už i podepsanou smlouvu. Dřív, než se na Letné vůbec koplo do míče.

„Způsob, jakým se Teplice zachovaly k Jiřímu Jarošíkovi, je otřesný. Jak se tu pak chceme bavit o tom, že by se české fotbalové prostředí mělo nějak zlepšovat, když se tu dějí takové příšernosti,“ zamýšlí se moderátor podcastu Jaromír Bosák.

Na kritická slova, jež v podcastu Nosiči vody zazněla, reagoval následně Pavel Šedlbauer, předseda představenstva FK Teplice. „Žádné ultimatum od nás trenér Jarošík před Spartou nedostal, stejně tak není pravda, že by měl pan Frťala podepsané jmenování trenérem A-týmu už před výkopem sobotního utkání na Letné,“ zdůraznil Šedlbauer.

Jedním dechem však bezelstně připustil, že Jarošíkovo odvolání bylo víceméně předpřipraveno už před sobotním utkáním, stejně tak již nebylo pochyb ani o jménu muže, který ho nahradí. „Alternativu v osobě pana Frťaly jsme si v rámci klubu předjednali, abychom byli na změnu připravení. My nejsme tak velký klub, aby se nám po odvolání trenéra hned hlásilo sedm jiných. Samozřejmě, že jsme to celé připravovali už v předstihu, aby pak mělo nové sportovní vedení k přípravě na důležitý zápas s Brnem dostatek času,“ nabídl svůj náhled na věc Pavel Šedlbauer.

To podstatné, co Jaromíra Bosáka nadzvedlo ze židle, tedy že celý scénář i s přeobsazením trenéra vznikl v Teplicích už před utkáním na Spartě, tedy Šedlbauerova slova jenom potvrdila.

Nosiči vody pochopitelně rozebrali i tragickou teplickou defenzivu. A nenechali ležet ladem ani pozoruhodnou spekulaci, že sotva Jiří Jarošík skončil v Teplicích, mohl by se prý co nevidět stěhovat do Ostravy. Byl by to podle Nosičů vody dobrý, či špatný nápad? Měla by vedení klubů naslouchat převažujícím hlasům jeho příznivců? I na to našli Nosiči vody jednoznačnou odpověď.

A to není vše. Proč se Slavii tak intenzivně nedaří na hřištích soupeřů? Jakou má Plzeň formu před zápasem v Edenu? Kam až Spartu donese její jarní vzestup? Jaká pozitiva může najít Plzeň i přes ztrátu dvou bodů proti Olomouci? A co všechno stojí za jarním vzestupem Sparty? O tom všem jsou aktuální Nosiči vody.

Liverpoolská poprava United

Podcast se tradičně ohlédl i za nejzajímavějším děním ve fotbalové Evropě. Nosiči vody glosují drtivé vítězství 7:0, jehož Liverpool dosáhl nad Manchesterem United. Jaké to je prohrát takovým debaklem? Své o tom ví i Karel Tvaroh, který během své kariéry poznal hořkost drtivé porážky i euforii vysoké výhry.

Vzpamatují se United z výprasku? A co by pro to měli udělat? Nová epizoda nabízí i pohled na suterén Premier League, kde West Hamu ujíždí půda pod nohama. A nechybí ani dojmy z dění na opačném konci tabulky. Vstřelil Reiss Nelson gól, který skutečně změní budoucnost Arsenalu?

Text byl aktualizován o vyjádření Pavla Šedlbauera, předsedy představenstva FK Teplice

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované