Hlavní obsah

Pomoct Ukrajincům bez kvót asi nepůjde, vzorem je Německo, říká expertka

Hostem Ptám se já byla socioložka Marie Jelínková.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •
Článek

Do Česka míří denně tisíce uprchlíků z válkou zasažené Ukrajiny. Před vládou je tak složitý úkol – najít dlouhodobé řešení, jak jim pomoci a začlenit je do společnosti a života. Na co vše by měl takový plán myslet?

Hostem Ptám se já byla socioložka Marie Jelínková.

Vláda dnes rozhoduje o další pomoci ukrajinským uprchlíkům. Ministr vnitra Vít Rakušan řekl už předem, že ve hře je nařízení uvolnit veškeré dostupné státní ubytovací kapacity. Podle informací už do Česka přicestovalo skoro čtvrt milionu běženců, většinou žen a dětí. Nejvíc – přes 42 tisíc – se jich zaregistrovalo v Praze.

Odborníci navíc odhadují, že by mohlo v tuzemsku najít dočasné nebo dlouhodobé útočiště až půl milionu válečných uprchlíků z Ukrajiny, ale vyloučit se nedá ani příchod více než 1,2 milionu lidí.

Vedení hlavního města apeluje na stát, aby vytvořil udržitelný systém pomoci a přerozdělování lidí z Ukrajiny mezi jednotlivé kraje, jinak hrozí, že matky s dětmi budou muset přespávat na ulicích, v parcích nebo ve vlacích.

Jak dobře je Česko připravené na příliv válečných běženců? A v čem je současná migrační vlna odlišná od těch předchozích?

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu, audiopřehrávači nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Co v rozhovoru zaznělo?

01:10 – Současná uprchlická situace kolem Ukrajiny nemá v moderní historii po druhé světové válce obdoby. Nejvíce uprchlíků jde do Polska.

02:14 – Pokud taková situace nastane, nemůžeme si říct, že ji nezvládneme, musíme pro to udělat maximum. Pokud čísla budou dále narůstat, měli bychom se domluvit s dalšími zeměmi na přerozdělení uprchlíků. Je možné, že se dostaneme do situace, že budeme Evropskou komisi žádat o něco podobného, jako byly kvóty.

05:20 – Při integraci uprchlíků bychom se měli inspirovat zeměmi, které jsou nám blízké a mají zkušenosti. Například Německem.

07:17 – Při integraci nově příchozích víme, že se ukazuje, že to, co funguje na obecné bázi, funguje dobře a naopak ty problémy, které už byly, se stávají intenzivnějšími. Uznání kvalifikace je pro nás velké téma, kterému se chceme věnovat. U Ukrajinců je vzdělání na dobré úrovni.

09:23 – Teď jsme ve fázi, kdy k nám pořád přichází velký počet lidí, nemáme pořád nastavený systém, jak se o ně starat, přestože ten systém se každý den zlepšuje a nastavují se nová pravidla. Teď je potřeba se zaměřit na to, abychom každému nabídli uspokojení těch základních potřeb. Dále bude potřeba ty lidi začlenit do společnosti.

11:22 – Vláda by měla nyní investovat do toho, abychom zamezili co nejvíce vyčleněným lokalitám, kde bydlí Ukrajinci dohromady ve velkých skupinách. Bude to vyžadovat velké finanční investice, ale je to výrazně levnější, než je pak začleňovat do společnosti zpětně.

14:04  Zprávy z Prahy zní, že tady ty kapacity nejsou. Je tak logické, že vláda na celorepublikové přerozdělování kývne. Lidé ale přirozeně utíkají do měst, kde je práce. Určitě není dobré přerušovat společenské vazby, které mají ti lidé již v Česku navázané.

16:45 – Lidé, kteří k nám teď přicházejí z Ukrajiny, nežádají o azyl. V oblasti integrace migrantů toho máme připraveného spoustu. Česká republika minulý rok přijala koncepčnější přístup, jak vzdělávat děti cizinců na českých školách.

18:29 – Důležité pro úspěšné začlenění je dát lidem možnost uspět. Ti lidé nevědí, co s nimi bude. Většina se chce vrátit zpět. Tam, kde se daří migrantům začlenit, to není tím, že by se dělala speciální opatření, ale že zde funguje otevřený přístup obecně. Je potřeba si uvědomit, že soužití nevzniká přes noc, ale že vyžaduje čas, trpělivost i prostředky.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované