Hlavní obsah

Mít v Česku radar, jsme první cíl jaderného útoku, tvrdí Zaorálek

Hostem Ptám se já byl exministr zahraničí Lubomír Zaorálek.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •
Článek

Už osmý den pokračují boje o Ukrajinu, v obklíčení je město Mariupol a Rusové mají pod kontrolou i strategický přístav Cherson. Putinovy jednotky zabraly i Záporožskou jadernou elektrárnu. V jak krizové situaci Evropa je a odpovídá Západ dostatečně razantně?

Hostem Ptám se já byl exministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Zatímco probíhají diplomatická jednání mezi lídry Ruska a Ukrajiny, země se dohodly na humanitárních koridorech s možným dočasným příměřím pro odchod civilního obyvatelstva, řekl ruský vyjednávač Vladimir Medinskij.

Západ dosud tlačí na Rusko sankcemi, vojensky se ale na potlačení ruské agrese vůči Ukrajině podílet nehodlá. A obavy ve čtvrtek ráno navíc rozvířila informace o útoku ruských jednotek na Záporožskou jadernou elektrárnu, kdy během ruského ostřelování vypukl požár a hasičům nebylo okamžitě umožněno jej uhasit. Prezident Ukrajiny Zelenskyj nazval akt „jaderným terorismem“.

Kam až ruská agrese zajde? A jak svět může Rusko zastavit?

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu, audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Co v rozhovoru zaznělo?

01:01 - Co se stalo kolem Záporožské elektrárny, přesně nevím. Že to je porušení Ženevských konvencí? My žijeme ve světě, kde se mezinárodní pravidla sesouvají už nějakou dobu. My sami jsme dělali nějaké kroky, a tím neomlouvám, co se na Ukrajině děje. Když byl zabit Sulejmání a všichni kolem něho raketou, tak jsem si říkal, jestli jsme se zbláznili. Když na mě Sergej Lavrov křičel, že nám tohle všechno vrátí, a já říkal, že tohle, co děláme, že nerespektujeme základní pravidla, se nám vrátí. Porušování tu je už několik let a teď tvrdit, že se porušují Ženevské konvence, už je pozdě.

03:15 - Válka je selhání diplomacie a my ji potřebujeme dostat zpět. V Chersonu má starosta hlavní starost mít dostatek pytlů na mrtvoly. Dnes v Chersonu Rusové odpojili mobily, má se tam prý připravit divadlo, že bude inscenováno připojení k Rusku.

06:18 - Jak zastavit Putina? Mohu popsat několik scénářů, které mohou nastat. Je ale třeba držet diplomatické kanály otevřené. Když Macron volá Putinovi, je to důležité. I když nedojde k dohodě. Jednání na běloruských hranicích je také důležité. Politici by se ale v médiích neměli předvádět. Situace je v každém okamžiku nebezpečná. Putin může převést koridor do Moldávie, protože se mu na Ukrajině nedaří. To je jeden ze scénářů.

09:55 - Dostat zbraně na Ukrajinu je nesmírně obtížné. Vím, co to znamená pro trh se zbraněmi. Nepřijde mi rozumné předem v médiích říkat, že na Ukrajinu posíláme zbraně, když není jisté, že se to povede. Ukrajině máme pomáhat tak, abychom jí skutečně pomohli, ne dělat tiskové konference.

16:14 - Radar v Brdech byl podvod, stejně jako byl podvod Irák. Kdybych měl víc času, budu vám povídat o Afghánistánu. Že byl radar podvod, mi potvrdil i Joe Biden, který mi to řekl, když přijel jako viceprezident. Testy byly neúčinné a radar nebyl k tomu, aby bránil Českou republiku, měli jsme být nárazníková zóna pro Sovětský svaz. Byli bychom prvním jaderným terčem Ruska. A radar by nás nechránil, nebyl určen k ochraně území, na kterém byl postaven. Byl to hlavně ohromný byznys. Můj sen byl, abychom přestali být nárazníkovou zónou, proto jsem s radarem nesouhlasil. Divím se, že se k tomu ještě někdo dovolí vrátit.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované