Hlavní obsah

Z místa: Vlaky to nejde, jsou přeplněné. Lidé se bojí, že Kyjev neopustí

Foto: Seznam Zprávy

Jaká je aktuální situace v Kyjevě? Hostem Ptám se já byl šéfredaktor webu Voxpot Vojtěch Boháč (Ilustrační foto).

Reklama

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval obyvatele evropských zemí s bojovými zkušenostmi, aby se aktivně zapojili do obrany Ukrajiny a Evropy. Pod útokem je i hlavní město Kyjev. Jaká je aktuální situace v metropoli?

Hostem Ptám se já byl šéfredaktor webu Voxpot Vojtěch Boháč.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko prohlásil, že město vstoupilo do obranné fáze. V obytné čtvrti na severu Kyjeva se ozývá střelba, stejně jako blízko vládní čtvrti.

Už v ranním rozhovoru popsal z Kyjeva novinář Tomáš Vlach, že řada lidí prchá z města směrem na jih nebo západ země. Lidé město opouštějí v přeplněných vlacích a ti, kteří v něm zůstávají, se před útokem schovávají v metru nebo krytech, kde tráví desítky hodin.

Dá se aktuální situace vnímat tak, že ruská armáda zahájila rozhodující útok na ukrajinskou metropoli? A jak Ukrajinci spoléhají na západní společenství?

Poslechněte si celý rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Co v rozhovoru zaznělo?

0:45 - Jsme v centru Kyjeva a jdeme z náměstí Nezávislosti kolem parlamentu. Centrum je prázdné, občas tu jsou vojenské zátarasy a někdo kontroluje doklady, ale je to naprosto mrtvé město. Občas projede nějaké auto, ozve se nějaký zvuk ve vzduchu, že něco v dálce letí. Střelba ale slyšet není, ta je na severu. Rozhodujeme se, zda tam vyrazit.

1:30 - Metro je úplně plné lidí, kteří tam mají matrace, schovávají se, protože byla vyhlášena možnost leteckého bombardování. Jsou tam lidé od nejmladších po nejstarší, mají tam provizorní ložnice. Je tam víceméně ticho a depresivní atmosféra. Kryt mají školy, radnice, veřejné budovy. Podle počtu lidí v metru ale tuhle možnost využívá nejvíce z nich.

3:00 - Do Kyjeva jsme přijeli včera dopoledne po zcela prázdné dálnici. Opačný směr z Kyjeva se pohyboval velmi pomalu, prakticky stál. Mám tu známé, kteří říkají, že by chtěli opustit Kyjev, ale bojí se, že to nelze stihnout. Autem se odsud těžko dostává, vlaky jsou přeplněné, jejich naplněnost musí už hlídat i policie.

4:00 - Vládní média se snaží příliš nepřiznávat porážky ukrajinské armády, aby nepadala morálka. Je dobré mít několik zdrojů, které člověk sleduje dlouhodobě, a podle nich sledovat, kde se bojuje.

5:00 - Starosta Kličko prý řekl, že se „Kyjev přesouvá do obranné fáze“. Znamená to, že ruská armáda zahájila rozhodující útok na ukrajinskou metropoli? Určitě zahájila, snaží se ji dobýt, ale nepostupuje závratnou rychlostí. Teď je tady klid, ale je otázka, jak se ukrajinské armádě podaří bránit předměstí Kyjeva, což je takový opěrný bod, který je „bránitelný“ o něco lépe než volná krajina, kterou ruská armáda projížděla. Může trvat dlouho, než se armádě podaří dobýt centrum Kyjeva.

6:00 - Prezident Ukrajiny upozorňuje, že je jedním z cílů armády. Je možné, že na něj bude ruská armáda mířit primárně? Strategií Ruska je vystrašit všechny lidi, kteří společnost drží pohromadě. Včetně prezidenta. Místní politici, kteří začali být aktivní s Majdanem nebo po Majdanu, drželi tady ty proevropské hodnoty a vyjadřovali se proti Rusku, mají strach o život. Ten strach tu je.

7:30 - Panuje tu rozčarování. Západ vyjadřuje všemi možnými kanály, jak moc stojí za Ukrajinou, ale reálně to nenaplňuje. To, co Ukrajina potřebuje, když má ruské tanky na předměstí Kyjeva, řadu obsazených měst, je protivzdušná obrana, protiraketová obrana, zbraně a munice. Zatímco se jim pořád dostává ujištění, že svět s nimi soucítí. Říkají tu ale, že nečekali nic jiného.

9:00 - Tisíce lidí plynou z Ukrajiny už teď, bude hodně záležet na tom, jak bude celý konflikt trvat. Jestli se Rusku povede dostat do Kyjeva během následujících dní, tak už teď tady je obrovské množství lidí, kteří z města odjíždí každou vteřinu. Lidé míří do Polska, na Západ, kamkoliv, kde mají nějaké kontakty. Jestli bude tahle situace trvat déle, musíme počítat, že těch lidí nebudou tisíce, ale desítky až stovky tisíc. Rusko ukázalo, že jeho strategie je destruktivní. Viděli jsme, jak rakety padaly do školky, zabily malé děti. Ruští vojáci se nevyhýbají ani místům, kde žijí lidé, byla zasažena sídliště. Tohle je situace, ve které bude utíkat velké množství lidí.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované