Hlavní obsah

Mají pocit, že je v tom Evropa nechala samotné, popisuje reportér z přeplněného vlaku

Foto: Profimedia.cz

Okupanti zvýšili tlak na Kyjev. První výbuchy ale město zaznamenalo už ve čtvrtek ráno.

Reklama

Článek

Generální štáb ukrajinské armády hlásí, že hranice překročily už dvě třetiny nashromážděných ruských vojsk. Cílem jsou hlavně východoukrajinská města Charkov a Doněck a vojáci míří i na jih země. Klíčový bude ale boj o hlavní město Kyjev.

Hostem Ptám se já byl český novinář v Kyjevě Tomáš Vlach.

Podle nejnovějších zpráv se v obytné čtvrti na severu Kyjeva ozývá střelba. Ministerstvo obrany požádalo obyvatele, aby zůstali doma a hlásili pohyby ruské techniky. Střelba se podle informací médií ozývá už také u vládní čtvrti v centru ukrajinské metropole.

Podle ukrajinského ministerstva vnitra ruské síly za poslední den zasáhly na Ukrajině 33 civilních objektů. Prezident země Volodymyr Zelenskyj už dříve uvedl, že od začátku ruského útoku přišlo o život nejméně 137 ukrajinských občanů a zraněno jich bylo přes tři sta.

Jaká je aktuální situace v hlavním městě Ukrajiny? A co jeho obyvatelé očekávají v nejbližších hodinách?

Poslechněte si celý rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 – Kde momentálně jste? Momentálně jsem v evakuačním příměstském vlaku. Je to sice pravidelný spoj, který dokonce vyjel z Kyjeva na čas, ale ten vlak je fakticky evakuační. Je totálně nacpaný lidmi, je tu hlava na hlavě. Lidé tu sedí, stojí na jedné noze, ale je hlavní, že vlak jede. Situace na nádraží byla skutečně ošemetná, běhali tam vojáci, zaujímali kruhovou obranu a lidé běželi do metra a do krytů se schovat. Poměrně silně jsme slyšeli, tak kilometr dva, výstřely kolem nás. Podle mě to byly výstřely z tanků, dopady nějakých raket. Ta situace je velmi napjatá.

2:15 – Tady je hlavní dostat se z města a nedostat se na sever, ale buď na jih nebo západ. Všechen proud lidí, kteří utíkají, míří západním směrem. Kamkoliv. Tam, kam očekáváme, že už vojáci nezajdou. Podle většiny lidí je jejich zájem Kyjev, bojovat v ulicích Kyjeva. A toho se každý bojí.

3:00 – Hlavní boj už podle mě začal. Už na předměstí se bojovalo, viděl jsem i zprávu, že se Rusové převlékli do ukrajinských uniforem a jezdili v ukrajinských automobilech po městě. Trvalo chvíli, než je ukrajinské jednotky zneškodnily. Pokud se tenhle incident opravdu stal, tak vypovídá dost o situaci, která tu je.

4:20 – Nikdo nic neví a každý chce hlavně prchnout z města na západ.

4:30 – Lidé jsou zpravidla doma nebo jsou v metru, to metro je zaplavené lidmi, kteří tam nocují. Je to velký protiatomový kryt, jsou to apokalyptické obrázky. Lidé s dětmi, kteří tam spí pod přikrývkami a snaží se tam nějakým způsobem přežít.

5:30 Dnes prezident Zelenskyj řekl, že jeho země zůstala sama v boji proti ruské armádě. Že sankce západu nejsou dostatečné a nedokázaly zpomalit postup ruských vojsk. Má pravdu? Myslím, že ano. Svět ale může Ukrajinu podržet alespoň tím, že je s ní a dělá vše pro to, aby to Rusku zkomplikoval. Očekávat od Západu, že se zapojí, přímo sem půjde bojovat a že sem pošle vojenské jednoty, je takové velké očekávání. Určité zklamání tady z toho je.

6:30 – Ukrajinští vojáci by teď potřebovali jakoukoliv podporu, potřebují vědět, že svět stojí za nimi.

7:00 – V humanitární oblasti to není teď o rozdávání jídla, v této fázi je potravin všude dost. Co bude důležité, je přímá zdravotnická pomoc těm potenciálním zraněným, kteří tu budou. Jestli je to teď o tom, že se lidé přesunují do neznáma, budou potřebovat někde bydlet, budou potřebovat nějakou podporu. Budou potřebovat pomoc jako přesídlenci.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované