Hlavní obsah

Peltova exmilenka mluví: Po politikovi označila špičku justice

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Klíčová postava dotační kauzy promluvila. Reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa pátrá po nových souvislostech v kauze „Pelta“.

Reklama

Článek

Proč se za peníze pro sportovní kluby přimlouval šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský či ministr Marian Jurečka? Další neznámé okolnosti dotační aféry odkrývá podcast Služebná mocných reportéra Janka Kroupy.

Jde o zdánlivý detail, který dosud zůstával nepovšimnut. Předsedu Ústavního soudu a jednoho z nejvlivnějších mužů tuzemské justice Pavla Rychetského však staví do jiného světla. Když před lety Rychetský lobboval za dotaci pro tenisový klub v brněnských Lužánkách, hájil se tím, že každý rok tam pořádají charitativní akci pro postižené děti, nad níž má záštitu.

Jenže jak nyní vypátral reportér Janek Kroupa, za přímluvou mohou být i Rychetského ryze osobní zájmy. S tenisovým klubem ho totiž pojí víc než jedna záštita. Investigativní podcastová minisérie Služebná mocných dokládá, že v Lužánkách je šéf Ústavního soudu k zastižení pravidelně. Někdy i dvakrát týdně.

„Je již 18 let čestným členem našeho tenisového klubu. Sám u nás hraje tenis jednou až dvakrát týdně, je rekreačním hráčem,“ potvrdil Lukáš Vanžura, šéftrenér klubu.

Dotace měla přitom spolknout oprava tribun. O dětech ani slovo. Nevnímá to jako střet zájmů? „Ale já jsem nic neřešil, já jsem jen žádal, aby to proběhlo řádně a spravedlivě,“ reaguje Rychetský na nová zjištění. Ale už to stačilo, aby dotační žádost brněnského tenisového klubu dostala na Ministerstvu školství speciální péči.

„Já jsem tento dotaz položila odpovědnému zaměstnanci, to byl vedoucí oddělení investic, ten se podíval do svých tabulek, které měl ve svém počítači,“ přiznala v podcastu někdejší náměstkyně na ministerstvu Simona Kratochvílová a zároveň k tomu dodala: „Určitě jsem k tomu řekla, že to chce Rychetský. Ono to patří k tomu, co jsem vždycky podřízeným sdělovala.“

Z policejních odposlechů

Kratochvílová: „Potom tenisový klub Lužánky, to je Rychetský, tomu bychom měli dát, ale ten má desítku teda.“

Pelta: „No tak ale jestli je to Rychetský. To je potřeba.“

Za konkrétní dotace, jak ve svém svědectví Kratochvílová popsala, se přimlouvali politici z takřka všech parlamentních stran. Od hejtmanů přes senátory až po ministry.

Za „Jurečkovy Kokory“ byla Kratochvílová (jak sama v první epizodě přitakala) i odsouzena. Druhý díl podcastu dešifruje i tuto zkratku. Tehdejší ministr zemědělství a dnes práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se tehdy sešel se svou kolegyní ve vládě Kateřinou Valachovou (ČSSD) a vyslovil přání. Jak přesně znělo, vědí jen oni dva, výsledkem ale bylo, že dal do pohybu zaběhnutý mechanismus. Peníze měly zamířit k sokolům z obce Kokory. K malé vesnici na Přerovsku má Jurečka osobní vztah. Aby ne. Pochází odtud a v tamním zastupitelstvu zasedá jeho bratr.

„Já jsem nikomu nepředal informaci: Tady já mám zájem, to zařiďte. Takhle já se nechovám,“ hájí se Jurečka.

Poslechněte si první epizodu série Služebná mocných

Dotace do sportu se pro řadu politiků staly snadnou možností, jak získat kladné body u svých voličů. Ti slušnější se snažili pomáhat podle toho, kdo peníze skutečně potřeboval. Někteří vlivní političtí hráči ovšem pomáhali svým blízkým. Vytvořil se tak klientelistický systém, kdy na dotační peníze dosáhl zpravidla ten sportovní klub, který měl vlivnější zastání.

Jak se v kauze sportovních dotací angažoval Jaroslav Faltýnek, někdejší šéf poslanců ANO? Vynucovala si senátorka za ČSSD Dagmar Terelmešová dotace křikem? Proč uháněl po telefonu Kratochvílovou šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik?

Více se o kauze dozvíte v druhé epizodě podcastu Služebná mocných – poslouchejte v přehrávači v úvodu článku.

Služebná mocných

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Minisérie Služebná mocných z investigativního kanálu Seznam Zpráv Odkryto.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts, Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Scénář: Janek Kroupa. Režie a střih: Damian Machaj. Zvukový mix: David Kaiser.

Vaše otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posílat na adresu audio@sz.cz. Další podcasty Seznam Zpráv si poslechněte zde.

Zdroje audioukázek

O sportu jsem měla chabou znalost, přiznala Kratochvílová v dotační kauze, 2020, iDnes.cz; Pelta po výslechu: Obžaloba nepracuje s fakty, náměstkyně mi byt platila, 2020, iSport.cz; Jaroslav Faltýnek objasňuje svou roli v kauze možného ovlivňování tendru na mýtný systém, 2019, Facebook ČT24; Marian Jurečka: Moje Haná, 2020, Facebook KDU-ČSL; Pelta s Janstou zadrženi kvůli dotacím na sport. Policie si přišla i pro Březinu, 2017, E15.cz; Ranní interview: Markéta Chaloupská. O dotačních stamilionech pro sportovce se nerozhodovalo na MŠMT, ale v soukromém bytě, 2017, Radiožurnál.

Reklama

Doporučované