Hlavní obsah

Šťastný podcast: Morava se radikalizuje. Separatisté jsou už i ve vládě

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Kdo jiný by se hodil na pozici moravského prezidenta než brněnský patriot Pavel Blažek?

Reklama

Článek

Jak bude vypadat další postup moravského separatismu? A jak dostat Mladé lidovce do 21. století? Na to odpoví Šťastný podcast ve složení Jindřich Šídlo, Konstantin Sulimenko, Tereza Povolná a Ondřej Lasák.

V Poslanecké sněmovně leží návrh na zřízení hranic Čech a Moravy. Symbolické gesto? Ale kdeže. Když se podíváte na skoro stejný vývoj z 90. let, dojde vám, že to nemůže být nic jiného než první krok k Českomoravské federaci a následně i ke dvěma samostatným státům.

„Všichni víme, k čemu vedl podobný vývoj na Slovensku v 90. letech. Jasně, rejpalové by řekli, že už jsme tenkrát byli federace, ale i na Slovensku to vznikalo nenápadně. Když tam vznikla Slovenská národní strana, tak jsme si ničeho nevšímali, přece kdo by se v roce 1990 hlásil ke Slovenskému štátu. Mimochodem, ve stejném roce získalo 10 % i Hnutí pro samosprávnou demokracii – Společnost pro Moravu a Slezsko,“ vzpomíná Jindřich Šídlo na divoké devadesátky.

Je třeba připomenout, že návrh na zavedení hranice mezi Moravou a Čechami podepsalo 79 poslanců a pět ministrů, většinou těch z Moravy. Díky tomu můžeme mít celkem adekvátní představu, jak bude vypadat první moravská vláda národní jednoty.

„Já bych to viděl následovně: předseda vlády Fiala, ministr zdravotnictví a vicepremiér Válek, ministryně financí Schillerová, ministr zemědělství Jurečka, práce a sociální věci budou Juchelky, na ministerstvo vnitra půjde Čunek a na spravedlnost Pavel Blažek,“ navrhuje Šídlo.

„Já bych spíš navrhl Pavla Blažka na moravského prezidenta, pokud z něj rovnou nebudou chtít mít moravského markraběte,“ uvažuje Konstantin Sulimenko, „na ministerstvo vnitra spíš Jana Grolicha a na kulturu Zdeňka Škromacha.“

Pusťte si aktuální díl Šťastného pondělí

I v druhé části věnované tomu nejlepšímu/nejhoršímu ze sociálních sítí českých politiků jsme se věnovali veskrze moravskému tématu: Mladým lidovcům.

„V mládí můžete dělat ledacos, já si to pamatuju, ale taky, nechápu proč, se můžete stát mladým lidovcem. Anebo lidovkyní. Takže já žádám, aby se té organizaci odteď říkalo Mladé lidovectvo podle vzoru Tovaryšstvo Ježíšovo.“

Důvodem, proč jsme se na Mladé lidovectvo zaměřili, je víkendový sjezd, na kterém promluvil i ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

„Podstatné je, jak se tam uvedl. On tam, jak jsme zaznamenali na sociálních sítích Tobiáše Zdechovského, před celým tím nastoupeným sálem pustil úryvek ze Šťastného pondělí, kde ho Jindřich pojmenoval jako Jana Veselého a mluví tam o něm ve spojitosti s cukrem. Nechápu, proč si to udělal,“ popisuje Tereza Povolná sebemrskačské praktiky lidoveckého politika.

Nebylo to poprvé, kdy nějaký politik použil Šťastné pondělí ke své sebeprezentaci – ve Šťastném podcastu, který si můžete pustit v přehrávači nahoře, si připomeneme i další.

A v úplném závěru se podíváme i na aktuální průzkum společnosti Kantar, kde mají lidovci stejně procent jako hnutí PRO Jindřicha Rajchla – a pokusíme se vymyslet, proč tomu tak je.

Pusťte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované