Hlavní obsah

Šťastný podcast: Poslanci chtějí zakázat „ošklivá slovíčka“. Víme jaká

Foto: TikTok @AndrejBabis

Šťastný podcast nejen o problémech s víčky a konci sprostých slov ve Sněmovně.

Reklama

Článek

Která ošklivá slovíčka bude zakázáno ve Sněmovně používat? A kdo vyhrál bitvu o víčka? To probere Šťastný podcast ve složení Jindřich Šídlo, Konstantin Sulimenko, Tereza Povolná a Ondřej Lasák.

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová se rozhodla, že chce zkultivovat debaty u pultíků. Její návrh je jednoduchý – vytvořit seznam zapovězených slov, která poslanci nebudou moci ve svých projevech použít. Naopak proti návrhu se postavil poslanec za ANO Patrik Nacher, což dává prostor nečekanému spojenectví.

„Poprvé v historii Šťastného podcastu souhlasím s Patrikem Nacherem. Je to úplná blbost. Nebo spíš – tohle slovo zatím zakázané nevidím – úplná p***vina,“ hodnotí tento návrh se vší střídmostí čerstvý absolvent lingvistiky Konstantin Sulimenko.

Zatímco u některých navržených slov k zakázání lze pochopit, odkud se na seznamu vzala (stačí říct, že jde o poměrně sprostá slova), u jiných je proces výběru zahalen lehkým tajemstvím. Podle návrhu by poslanci měli přijít třeba o slovíčka jako zrádce, srábek, chuligán nebo krysař.

„Nebudete smět říct ani krysa, což by mohl být problém. Co když se budou poslanci muset bavit o regulaci krys v Česku? A když se zakáže i slovo kráva, to už to může celý poslanecký klub KDU-ČSL rovnou zabalit,“ říká specialistka Šťastného pondělí na sociální sítě Tereza Povolná a poukazuje při tom na velkou zálibu Mariana Jurečky ve focení se s krávami.

A proč tedy Věra Kovářová něco takového navrhuje? I na to má Šťastný podcast odpověď.

„Když jsi místopředseda či místopředsedkyně Sněmovny, tak obecně nemáš moc co na práci. Když nejsou dlouhé obstrukční schůze, tak je to velmi příjemná práce – hezká kancelář, auto s řidičem a tak dál. Ale pak si přeci jen občas říkáš: ‚Mohl bych něco udělat. Třeba sepsat etický kodex,‘“ vysvětluje nejhlavnější politický analytik Šťastného pondělí a odborník na parlamentní zvyklosti Jindřich Šídlo.

Šťastný podcast, v tomto letním speciálu zaměřeném na zajímavé kauzy a přestřelky ze světa internetu zabrousil i do jednoho velkého aktuálního trendu sociálních sítí českých politiků: vyjadřování se k víčkům na plastových lahvích, kterého se v minulých týdnech chopili především Andrej Babiš a Danuše Nerudová.

A protože tým Šťastného podcastu věří, že správné pochopení současné politiky vychází ze znalosti minulosti, rozhodl se dodat podrobný kontext k víčkové politice.

„Znojmo, 2017. Předvolební debata Seznam Zpráv,“ vypráví Šídlo, „byli tam třeba Stropnický, Fiala, Kalousek a pak taky Tomio Okamura. A Okamura tam začal mluvit o víčkách a jedna naše editorka mi do ucha říká: ‚Ty vole, zastav to, já už ta víčka nemůžu poslouchat.‘ Tak jsem Okamurovi říkal: ‚A víte, že to je blbost, ta víčka?‘ a on na to řekl: ‚No tak jo, tak jo,‘ a normálně od toho odešel.“

Probrali jsme také další příjemná letní témata: sněžení v Brně, nucené dětské práce na letních táborech nebo milý rasismus některých konzervativnějších uživatelů Twitteru, pardon, X. Celý díl si pusťte nahoře v přehrávači.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované