Hlavní obsah

Šťastný podcast: Zeman, nebo lidovci? Hledáme největší české vizionáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Šťastný podcast o největších vizionářích.

Reklama

Článek

Poté, co Petr Fiala představil svou vizi české budoucnosti, kterou pojmenoval Restart Česka, jsme se ve Šťastném podcastu rozhodli podívat na to, jestli je opravdu jediný politik, který nabízí jasnou, ucelenou a precizně formulovanou vizi budoucnosti. A samozřejmě není.

Právě naopak, dlouhodobou vizi v téhle republice nabízí v podstatě každý a jde jen o to vybrat si tu, která nejvíce sedí vašim představám. A někteří politici měli takových vizí za život hned několik.

„Třeba vizí Miloše Zemana bylo chci vládnout, následně to bylo chci chatařit. No a pak na konci měl vizi chci všechny zničit, což se mu bohužel málem i povedlo,“ popisuje Jindřich Šídlo, „u lidovců je to vize: být ve všech vládách, ponižovat gaye, mít ministerstvo zemědělství ochránit jihomoravské vinaře před zdaněním tichého vína“.

Obě tyto koncepce vedení země jsou bezesporu znamenité. Jsou to ale ty nejlepší vize, které jsme v české historii měli? Nebo jsou to vize Tomio Okamury shrnuté v jeho knihách: Umění žít, Umění vládnout, Umění přímé demokracie a Velká japonská kuchařka? Možná překvapivě ani jedno z toho. Našli jsme totiž dvě strany, které nabídly ještě něco lepšího. Které strany to jsou? To se dozvíte v první části Šťastného podcastu.

Opičí dráha Vlastimila Válka

V druhé části, věnované sociálním sítím politiků, jsme se podívali na to, jak politici sportují a především, jak se u toho dokážou vyfotit.

„Ve Sněmovně se konala akce Aktivní září od iniciativy Aktivní Česko, takže tam na den politici dostali stroje na posilování. Nejvíc aktivní byl Vlastimil Válek, který se stihl vyfotit snad u všeho, ten si to oběhl jako nějakou opičí dráhu. A fotka ministra Válka na orbitreku mě bude ještě dlouho strašit ve snech,“ říká Tereza Povolná.

„Já ho úplně chápu. Na Vlastimila Válka se teď kvůli lékům a dalším věcem valí nejvíc stresu ze všech politiků – a jak jinak se toho stresu zbavit, než že si uděláš pořádné antistresové cvičení v gymu?“ reaguje Konstantin Sulimenko.

A jaký sport že je mezi poslanci dlouhodobě nejoblíbenější? Už od 90. let rozhodně fotbal.

„Pamatuju si, jak jsme v dubnu 1997 při příležitosti projevu Václava Havla v Bundestagu letěli – tým českých novinářů a poslanců – do Bonnu sehrát fotbalový zápas proti německé Straně zelených. A bylo tam tehdy spoustu pozoruhodných hráčů, třeba pravé křídlo hrál Marek Benda a za ním byl Marek Dalík,“ vzpomíná Šídlo, „zápas jsme nakonec vyhráli 1:0 gólem Teodora Marjanoviče.“

Ještě víc vzpomínek a dalších veselých sportovních i nesportovních příběhů uslyšíte ve Šťastném podcastu. Celou epizodu si můžete pustit v přehrávači v úvodu článku.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované