Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Česko 3000. Čeká nás velký restart směřování naší země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Šťastné pondělí o krátkých i dlouhých vizích Česka (satira).Video: Šťastné pondělí, Seznam Zprávy, Profimedia.cz, ČTK, Youtube.com, Shutterstock.com

 

Reklama

Petr Fiala předminulý týden představil vizi Česka na dalších 30 let. Zdá se tak, že se nepoučil z minulých chyb ODS a jejích příliš velkých cílů v příliš krátkém období.

Článek

Vize Petra Fialy nazvaná „Restart Česka“ má velké ambice – představuje si naši zemi jako velmoc v oblasti těžby lithia, výroby čipů, vzdělávání nebo stavění křižovatek. A my ve Šťastném pondělí tleskáme. Konečně poprvé někdo za celou existenci Česka dokázal formulovat vizi!

Pokud tedy nepočítáme třeba Vizi 20+, kterou představila ČSSD v roce 2017, nebo Vizi pro Česko 2030, kterou představila ČSSD v roce 2021, aby se vzápětí rozpustila, nebo Vizi pro Česko 2050 od KDU-ČSL, která se bohužel zatím nerozpustila, nebo Vizi 2030 od TOP 09.

Určitě by se našli i škarohlídi, kteří by připomněli vizi Andreje Babiše, respektive jeho stážistů, kterou sepsali do knížky O čem sním, když náhodou spím. Ale zcela nejzajímavější je vize ODS (tedy Fialovy strany), která vznikla v roce 2010 a jejímž horizontem měl být rok 2020, takže se společně můžeme podívat na to, co všechno se z ní stihlo splnit. Správně, skoro nic.

A tak je trochu překvapivé, že se Fiala nedokázal poučit z chyb svých předchůdců Topolánka a Nečase a svou vizi formuloval jen na 30 let dopředu, kdy bude ještě většina z nás naživu. Ne, pokud chce Fiala skutečný restart Česka, nemůže plánovat na dřív než na rok 3000.

Pusťte si video nahoře a ponořte se spolu s námi do první skutečně velkolepé vize Česka v budoucnosti, které je silné, sebevědomé a možná už má i vlak z Prahy na ruzyňské letiště.

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, XinstagramuSeznam Médiu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Reklama

Doporučované