Hlavní obsah

Investice přes mobil? Nebát se, ale nebláznit. A pozor na poplatky

Foto: Seznam Zprávy

S expertem Dominikem Stroukalem hodnotíme investiční aplikace. Kterou si vybrat?

Reklama

Článek

Člověk nemusí být „kravaťák z Wall Street“, aby mohl investovat. Mobilní aplikace jsou cestou pro ty, kteří mají měsíčně jen tisícovku či dvě navíc. Dominik Stroukal známé aplikace vyzkoušel. „Dejte ale pozor na poplatky,“ radí.

Třebaže jsou poplatky v investičních aplikacích mnohem nižší než u klasických investičních fondů, typicky pod 1 %, nějaké přece jen jsou. A při dlouholetých investicích „sežerou“ nakonec i statisíce.

Například mezinárodní investiční gigant eToro se tváří, že vlastně žádné poplatky nemá.

„Ty společnosti vydělávají hezké peníze, někde je vydělat musí. Část z poplatků je schovaná ve formě spreadu, což je rozdíl mezi nákupní a prodejní hodnotou aktiva. Člověk kupuje dráž, než by mohl,“ vysvětluje odborník na fintech a hlavní ekonom platební instituce Roger Stroukal.

U poplatků je třeba si dávat pozor i na to, kolik ze zisku vymaže převod peněz z jedné měny do druhé. „Typicky člověk do investičních aplikací nahrává koruny, pak se obchoduje v eurech a zpátky si bere koruny. Dejte si pozor, člověk na něčem vydělá procento a pak mu procento sežere kurz,“ říká Stroukal.

Dominik Stroukal

  • ekonom
  • působí na Metropolitní univerzitě Praha
  • člen NERV
  • ekonomický poradce SatoshiLabs, tvůrce bitcoinové peněženky Trezor
  • autor knih Bitcoin a jiné kryptopeníze budoucnosti, Dark web: Sex, drogy a bitcoiny a Ekonomické bubliny
  • twitter: @stroukal

Dal bych tam i velké prachy

Mezi českými aplikacemi jsou nejznámější Portu, Fondee a Indigo. Třebaže všechny vznikly teprve před několika lety, Stroukal by se nebál jim svěřit investice i na dlouhé roky. „Dal bych tam i velké prachy. Je důležité, že za nimi někdo stojí, typicky obchodník s cennými papíry. Mezi českými jsou všechny tři fér,“ říká.

Některé velké zahraniční aplikace ale investora podle Stroukala tlačí, aby hodně obchodoval. „Nebát se, ale neblbnout. Hrají si s lidskou psychikou, na konci dne z toho může být gambling. Robinhood měl peníze z toho, když člověk prodává a nakupuje, a lidi k tomu honil. To je morálně sporné,“ hodnotí ekonom.

Poslechněte si minulý díl podcastu Ve vatě

Na zprostředkovatele, kteří sídlí v tuzemsku, dohlíží Česká národní banka. Kdyby zkrachovali, klient o své peníze úplně nepřijde. Zaručeně dostane zpět ovšem méně než u klasického spořicího účtu v bance. „Pro nás v Evropě je důležité, že člověk dostane 90 % do hodnoty 20 000 eur (zhruba půl milionu Kč, pozn. red.),“ uvádí Stroukal.

A co bude s penězi, pokud majitel investičního účtu zemře? „Člověk se dostane přímo k tomu účtu, nebo se peníze převedou a vyplatí se hotovost. Kdybych zemřel, tak se vyplatí mé manželce,“ tvrdí expert.

Podle čeho si aplikaci vybrat? Jaké poplatky si účtují jednotliví brokeři? Jak Dominik Stroukal hodnotí nejznámější investiční aplikace jako eToro, Revolut nebo Robinhood a jaké zkušenosti má s těmi českými?

Poslechněte si celý podcast v přehrávači.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované