Hlavní obsah

Zkontrolujte si stavební spoření. Možná máte v šuplíku poklad, říká expert

Foto: Shutterstock.com

„Nezabíjejme šmahem ‚stavebko‘, ještě může posloužit,“ říká Libor Ostatek v podcastu Ve vatě.

Reklama

Článek

Není divu, že vláda zvažuje konec stavebního spoření. Stát stojí každý rok 4 miliardy. Peníze přitom vůbec nemusejí být využity na bydlení. Kdo ale „stavebko“ uzavřel, má teď možná v rukou klíč k úvěru s výhodnou sazbou.

„‚Prohrábněte šuplíky,‘ říkám domácnostem. Kdo má smlouvu ze stavebního spoření z předešlých let, musí tam být uvedeno, za kolik spořitelna poskytne klientovi řádný úvěr. A možná, že tam svítí 3 až 4 %,“ radí realitní expert Libor Ostatek v investičním podcastu Ve vatě. To je v současné době, kdy sazby hypoték vyskočily přes 7 %, nedostižné číslo.

Výhodné sazby úvěrů mají klienti sjednané ve svých smlouvách a stavební spořitelny je nemůžou měnit. Navíc k hypotéce se přes tvrdé limity, které nastavila ČNB, teď řada klientů ani nedostane. Starší smlouvy se stavebními spořitelnami tak podle Ostatka nabízejí levné peníze, které lze použít třeba na modernizaci bydlení. Na celý byt už spoření dávno nestačí.

„Ta smlouva se dá upravit a jít do lehce spočítatelné úspory, ať už je to pověšení fotovoltaiky na střechu, nebo cokoli dalšího, protože inflace je 20% a dává velkou logiku si půjčit za 3 až 4 %,“ popisuje odborník na reality z Broker Trust a Golem Finance.

Stavební spoření má v Česku uzavřeno kolem 3,2 milionu klientů. Smluv s nízkým úrokem je mezi všemi ovšem jen část, větší díl tvoří smlouvy s dražším překlenovacím úrokem. Zatímco za nízkých úrokových sazeb mohlo spoření fungovat, za vysokých úrokových sazeb se podle Ostatka „trápí“. Potřebuje reformu.

„Stavební spoření nebudu oplakávat, ale vidím velkou příležitost ho transformovat do moderní podoby. A je to potřeba,“ říká.

Současné vysoké úrokové sazby totiž „stavebku“ nesvědčí. „Éra nízkých úrokových sazeb měla efekt, že bylo více konkurenceschopné. Pokud byly téměř nulové úroky na vkladech, stavebko si se státní podporou drželo vysokou míru atraktivity,“ vysvětluje Ostatek. Státní podpora činila při nejvyšších úložkách ovšem maximálně 2 tisíce korun ročně.

Libor Ostatek

  • zakladatel a jednatel společnosti Golem Finance
  • hypoteční expert Broker Trust
  • 2002–2005 GE Money Bank Switzerland
  • 1999–2002 GE Capital Bank
  • 1995–1998 Hypoteční banka

Podle Ostatka by stát neměl instrument s 200letou historií rušit, ale přepracovat ho. Nové využití vidí třeba u seniorů. Ti mají s žádostmi o hypotéku z logických důvodů problém. Stavební spoření by jim ale mohlo pomoci třeba s financováním energetikou motivovaných přestaveb.

„Může být přínosné rozdělit dům na dvě bytové jednotky, aby zezelenal po energetické stránce a aby mi vydělával,“ dodává odborník na hypotéky. Další možností je rozšířit účel „stavebka“ třeba i na úvěry na bydlení.

Potvrdilo se, že ceny bytů jdou dolů? Jak dlouho mohou klesat? A jak získat od realitního makléře slevu?

Poslechněte si celý podcast Ve Vatě v přehrávači v úvodu článku.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované