Hlavní obsah

Investor radí, jak přežít roky v krizi. Akcie prodejte, kupte za ně soláry

Foto: Seznam Zprávy

Kam s penězi, když akcie padají? Poslechněte si podcast Ve vatě s investorem Janem Pravdou.

Reklama

Článek

Období, kdy stačilo sednout si k počítači, naklikat a vydělat, se blíží ke konci. Na obzoru je krize horší než v roce 2008. Zbavte se akcií, čekají nás dekády stagnace, myslí si investor Jan Pravda.

„Zbavil bych se jich. Dlouhodobý výhled je relativně špatný. Řekl bych, že vás před inflací neuchrání. Pokud dojde ke korekci, bude horší než 2008,“ říká zakladatel Pravda Capital.

Jan Pravda investuje už 30 let. Správně předpověděl třeba pád cen emisních povolenek na nulu v roce 2005. Trhy jsou podle vystudovaného geologa teď v seismické zóně a blíží se ke zlomu.

„Blížíme se k fázové změně. Není to pocitová záležitost. Všechny charakteristiky jsou v řádu 100 let bezprecedentní,“ říká v aktuálním dílu podcastu Ve vatě.

Proč budou podle Pravdy dopady horší než při poslední celosvětové finanční krizi před 13 lety, ukazuje investor na třech indikátorech: vysoká zadluženost rozvinutých států, vyšší valuace trhů a geopolitická nestabilita prakticky za humny.

Tři známky, že přijde propad

Jen objem studentských půjček ve Spojených státech činí aktuálně přes 1,6 bilionu dolarů. Tedy více než objem tzv. subprime hypoték (dražší hypotéky poskytované zájemcům, kteří nejsou pro běžnou hypotéku dost bonitní, pozn. red.) před vypuknutím velké hypoteční krize.

Držet akcie se tak podle Jana Pravdy v nadcházejícím období nevyplatí. Obzvlášť pro ty, kdo je drží krátkodobě.

„Čeká nás akciová stagnace v řádu desítek let jako to bylo v Japonsku. Japonsko mělo tři ztracené dekády, od té doby se plácá odnikud nikam. Čeká nás období špatné performance. Nula, minus dva, minus tři,“ míní Pravda.

Jak těžké je vyskočit z akcií

Investoři do akcií a akciových fondů teď budou podle Pravdy před dilematem, kdy z padajících trhů utéct a kam.

„Je snadné do akcií naskočit, ale je těžké vyskočit. Vidíte korekci pět procent, říkáte si, ono se to vzpamatuje, pak je to ale 10 procent, pak 30 procent a pak 50. Je těžké se z toho vyhrabat.“

Kam nasypat peníze místo akcií? Pravda je pro konzervativní investice jako nemovitosti a pro zlato.

„Zlato teď performuje velmi dobře. Myslím, že by ho lidi měli mít 10, 15, 20 procent,“ myslí si investor. „Být majitelem rodinného domu, investoval by statisíce do energetiky,“ dodává Pravda.

„Koupil bych si pořádná kamna na pevná paliva. Pořídil bych si velkou solární elektrárnu na střechu. K ní tepelné čerpadlo. Až na zimní měsíce, kdy bych topil pevnými palivy, bych byl soběstačný. Při dnešních cenách se solár vrací bezpečně do deseti let.“

Celý rozhovor si poslechněte v přehrávači v úvodu článku.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované