Hlavní obsah

Češi jsou v investicích vlastenci. Ke své smůle

Foto: Shutterstock.com

Jak diverzifikovat portfolio? Poslechněte si investiční podcast Ve vatě s expertem Danielem Gladišem.

Reklama

Článek

Říká se tomu investiční krátkozrakost a trpí jí i Češi. Větší než zdravý obnos peněz vrhají na domácí trh, protože si myslí, že mu víc rozumí. Tím však podle investora Daniela Gladiše můžou tratit.

K nejoblíbenějším akciím tuzemských investorů patří ČEZ. „Lidé mají pocit, že místu, kde žijí, rozumí lépe. Nechce se jim překonávat překážky. Mají disproporční množství peněz v zemi, kde žijí. Český akciový trh je přitom promile světového trhu,“ říká zakladatel fondu Vltava Fund SICAV Daniel Gladiš.

„Češi v tom nejsou výjimkou. Platí to i pro Američany, Němce, Japonce,“ vysvětluje investor v podcastu Ve vatě. Správně postavené portfolio by však mělo být rozložené nejen mezi různé třídy aktiv (tedy hlavně akcie, dluhopisy, nemovitosti, hotovost a komodity), ale i mezi různé země, měny či odvětví.

Hlavní myšlenkou diverzifikace je snížit kolísání cen aktiv, když se ekonomice z různých důvodů nedaří. „Do portfolia skládáš různé typy investic, které na okolní dění reagují jinak, ideálně opačně. Tím snižuješ kolísání cen v portfoliu,“ vysvětluje Gladiš.

Loni to odnesly technologické akcie, předtím Čína

V každém období se zpravidla daří špatně něčemu jinému. „Loni to byly technologické a ruské akcie, rok předtím bitcoin, který poklesl o 75 procent. V roce 2015 to odnesly čínské akcie, v roce 2012 zlato. A za světové finanční krize samozřejmě akcie finančních institucí,“ vypočítává investor.

Pokaždé se vyplatilo tzv. nedávat vajíčka do jednoho košíku, jak zní jedno z investičních klišé. Až na loňský rok. Zlaté pravidlo „když padají akcie, jdou nahoru dluhopisy“ přestalo platit.

„Loni diverzifikace fungovala hůř, než se čekalo. Padly všechny hlavní třídy aktiv, akcie i dluhopisy, což je málo obvyklé, padaly i nemovitosti, zlato bylo plus minus na nule. Rostly jen komodity, hlavně v první půli roku, hlavně ropa a plyn,“ připomíná Gladiš.

Portfolio není Noemova archa

Přílišná diverzifikace je naopak na škodu. Snižuje nejen jeho kolísavost, ale i výnosy. Navíc investora zbytečně nutí lít peníze i do oborů, kterým nerozumí.

„Portfolio nemá být Noemova archa, od každého druhu dva kusy. My máme 75 procent portfolia v 10 papírech, diverzifikováno přes několik měn, odvětví a zemí,“ přibližuje Gladiš strategii svého Vltava Fund.

Kdo koupil ETF fond, který kopíruje ať už americký, evropský, nebo celosvětový index, víc diverzifikaci řešit nemusí, obsahuje totiž akcie stovky firem.

„Pak už se může jen rozhodovat, kolik dát do dluhopisů, kolik do nemovitostí. Zaměření čistě na Ameriku nevnímám jako chybu, americký trh představuje polovinu světového trhu. Ne vždy ale překonává zbytek světa, poslední rok a půl zaostává. V nulté dekádě tento stav trval pět nebo šest let,“ řekl Gladiš.

Poslechněte si celou epizodu v přehrávači v úvodu článku.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované