Hlavní obsah

Investiční hvězdy jako inspirace. Jejich portfolio ale nekopírujte, radí expert

Foto: Shutterstock.com

Kým se nechat inspirovat? Daniel Gladiš v podcastu Ve vatě vybírá zajímavé osobnosti mezi zahraničními investory.

Reklama

Článek

Celá řada známých a úspěšných investorů se o své originální myšlenky dělí na síti. Tady je pětice zajímavých investorů, které opravdu stojí za to sledovat.

Zkopírovat portfolia investičních hvězd vypadá lákavě. Přímý výtah k úspěchu to ale není, lepší je se jen inspirovat.

„Lidé by se měli vyvarovat slepého kopírování investic. Bohužel se to děje často a končí to zklamáním. Když člověk kupuje něco a neví proč, nemůže to dobře dopadnout,“ varuje v investičním podcastu Ve vatě Daniel Gladiš z fondu Vltava Fund Sicav.

Pro inspiraci a širší rozhled je podle něj dobré sledovat investory, jejichž portfolia jsou úzká a koncentrovaná.

„Když má někdo sto pozic, tak jeho míra přesvědčení o těch investicích není moc velká. My máme asi 21 pozic, deset největších tvoří 3/4 portfolia,“ popisuje záběr svého fondu Gladiš, a potvrzuje tak ideu, že o svých investicích je důležité opravdu něco vědět.

Zároveň je praktické sledovat portfolia, která se moc nemění. „Když někdo za čtvrt roku vymění čtvrtinu portfolia, tak než se k informaci dostanete, je už stará,“ vysvětluje Daniel Gladiš. Pozor ale na kusé informace, varuje investor: „George Soros není dobrý pro studium, protože ani nevíte, co v portfoliu má.“

Poslechněte si další díl podcastu

Daniel Gladiš dal dohromady seznam výjimečných osobností, které mají za sebou nejen skvělé kariéry, ale zároveň nejsou skoupé na informace. Ať už v rozhovorech, na sociálních sítích nebo ve výročních zprávách svých firem, zprostředkovávají know-how zajímavé i pro drobné investory.

1) Jim Chanos

Syn řeckých imigrantů, žijící na Floridě, je jedním z nejzkušenějších investorů vůbec. Založil hedge fond Kynikos Associates. Během své čtyřicetileté kariéry se specializuje na shortování (spekulace na pokles ceny daného aktiva, pozn. red.). Ale Chanosovy zkušenosti můžou být poučné i pro lidi, kteří neshortují. Do širšího povědomí vstoupil v roce 2001, kdy předpověděl krach amerického energetického kolosu Enron.

2) Christopher Bloomstran

„Největší specialista na Buffettovu Berkshire Hathaway“ – tak doporučuje Gladiš amerického investora. Pozornost zaslouží zejména obsáhlé výroční zprávy investiční skupiny Semper Augustus, jejíž je Bloomstran prezidentem a šéfem investic.

3) David Einhorn

Einhorn je aktivním investorem už od 90. let. Varoval před nebezpečím pádu banky Lehman Brothers, který odstartoval minulou celosvětovou finanční krizi. Na investičním kongresu v roce 2007 avizoval, že Lehman Brothers bude čelit existenčním potížím, protože má velkou expozici do nelikvidních nehmotných aktiv.

Za pozornost stojí jak Einhornovy čtvrtletní dopisy akcionářům hedgeového fondu Greenlight Capital, který založil, tak jeho videa i kniha Fooling Some of the People All of the Time.

4) Murray Stahl

Stahl je šéfem finančně poradenské společnosti Horizon Kinetics. Své originální myšlenky, které často stojí mimo hlavní proud investování, se soustředí na společnosti, které obstojí v dobách vysoké inflace. Ať už ve financích nebo v komoditách.

5) Harris Kupperman

Dnes jednačtyřicetiletý investor, kterému blízcí neřeknou jinak než Kuppy, má talent pro finance vrozený. Kolem roku 2000, kdy se schylovalo k Dotcom bublině, zainvestoval 6000 dolarů, které si vydělal čištěním bazénů na Long Islandu, do společností jako Commerce One a Foundry Networks.

Když bublina splaskla, vydělal malé jmění. To byl ale jen začátek. O dvě dekády později má jeho Praetorian Capital Management ve správě 180 milionů dolarů.

Další inspirativní investoři

Urs Marti/Strategic Investment Advisors

Francis Chou/Chou Associates

Terry Smith/Fundsmith

Chris Hohn/TCI Fund Management

Thomas Russo/Gardner, Russo and Quinn

Chuck Akre/Akre Capital Management

Francois Rochon/Giverny Capital

Rob Vinall/RV Capital

Josh Young/Bison Interests

Andrew Brenton/Turtle Creek Asset Management

Poslechněte si celou epizodu podcastu v přehrávači v úvodu článku.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované