Hlavní obsah

Expert: Co se děje s hypotékami teď, to jsem ještě nezažil

Foto: Shutterstock.com

Trh s hypotékami oživuje. Propad prodejů bytů ustává. Co se děje na trhu s nemovitostmi? V podcastu Ve vatě odpovídá expert Libor Ostatek.

Reklama

Článek

Apetit po bytech pomalu roste. Majitele však do prodejů zatím nic nenutí a ceny víceméně drží a obě strany čekají, kdo cukne první. Zapisujte si ceny, někde už museli dvakrát slevit, radí expert přes hypotéky Libor Ostatek.

Na trhu s bydlením je to teď „kdo s koho“. Vlastníci ustáli zdražení cen energií i splátek hypoték a s cenou jdou dolů zatím jen o pár procent.

„Nevíme, kolik na trh přijde nucených prodejů. Ukazuje se, že my Češi jsme velmi adaptabilní, žádný kolaps tu není, desítky tisíc nemovitostí nejsou vrhány na trh,“ říká Libor Ostatek, který působí v Broker Trust a Golem Finance jako hypoteční expert.

Největší propad prodejů už má ale trh podle Ostatka za sebou. „Roste apetit kupujících, prodávající ale nemusí zatím prodávat rychle, zakopou se do zákopů a čekají. Je to psychologický souboj,“ tvrdí v podcastu Ve vatě.

To je vidět i na rozdílu mezi cenou, za kterou se reality nabízejí v inzerátech a za jakou se nakonec prodají. Liší se o jednotky procent, u starších bytů ceny klesly proti loňsku v průměru o desetinu.

Kdo je však vytrvalý a trpělivý, může si vyčekat nebo usmlouvat slevu až dvacet procent, míní Ostatek. „Dá se dostat na slevu 20 procent. Záleží, z jaké ceny jdu a kdy to ten nešťastník začal inzerovat. Doba inzerování se obrovsky prodloužila a na byt může mít už druhou nebo třetí cenu.“ Proto se vyplatí zapisovat si ceny vybrané nemovitosti.

Největší vyjednávací sílu mají držitelé hotovosti. „Pokud máte cash, můžete u bytu za 3,5 milionu říct: ‚Já vám dám 2,5‘ a otočit se na podpatku,“ tvrdí Libor Ostatek.

Ve vatě speciál: Jak na reality

Nemovitosti, nájmy, hypotéky, krize bydlení… Na speciálním živém natáčení oblíbeného investičního podcastu Ve vatě probereme všechno.

Přijďte 29. března v 18:30 do Kasáren Karlín. Hosty Markéty Bidrmanové budou:

  • Libor Ostatek, stálý host podcastu, hypoteční expert, Golem Finance, Broker Trust
  • Milan Roček, zakladatel a CEO projektu Dataligence
  • Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank

Nezapomeňte si rezervovat místo. Vstup pouze po předchozí registraci na e-mailu olga.rychtarova@sz.cz.

Hypotéky se opět rozjely, ale žádné obrození to není

Trh s hypotékami mírně oživuje. Banky a stavební spořitelny poskytly v únoru hypoteční úvěry za 7,9 miliardy korun. Proti lednu to znamená nárůst o 20 procent. „Trh se začíná probouzet. Objevují se na něm příležitosti. Není to ale začátek hypotečního obrození. Nepůjde o strmý růst, půjdeme pomalu, ale jistě nahoru,“ řekl v podcastu Ve vatě Ostatek.

Zatím se však každý den prodají jen jednotky kusů hypoték, nejméně za dvacet let. „V  bankách se poskytlo za první dva měsíce kolem 2400 hypoték, ve stavebních spořitelnách to bylo 300 kusů, mluvím o zajištěných úvěrech. Jednotky kusů za den.“ V předcovidových letech přitom financovaly úvěry na bydlení za více než čtvrt bilionu korun ročně.

Ostatek také upozorňuje na fakt, který podle svých slov za 30 let v branži nezažil. Obvykle se totiž průměrné úroky u hypoték pohybují nad sazbami České národní banky. Ty už jsou od konce června 2022 na sedmi procentech, zatímco úroky u hypoték se dostaly pod šest procent.

Podle Ostatka to mimo jiné znamená, že hypotéky nebudou zlevňovat nijak rychle – a to ani kdyby ČNB snižovala své úroky v rychlejším tempu, což však hlavní postavy národní banky odmítají.

Zatímco prodej hypoték roste jen zlehka, citelné oživení vidí Ostatek na počtu kalkulací, které si lidé v bankách nechávají dělat: „Nárůst poptávky vidíme ve zvýšení míře kalkulací, nejvíc se to týká koupí secondhandových nemovitostí (byty starší 10 let, pozn. red.). Vyjednává se cena a přepočítává se záměr. Zatím se to do realizací koupí nepropisuje.“

Jak si vyjednat slevu? A jak poznat, že ceny hypoték brzy zlevní? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované