Hlavní obsah

Vlevo dole: Nejen Havlíček a Schillerová. Hnutí ANO má novou hvězdu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pomáhá pěstounům, ale je taky spojený s křesťanskými fundamentalisty.

Reklama

Článek

Poté, co se Andrej Babiš načas stáhl, vyrostla v hnutí ANO vedle Aleny Schillerové a Karla Havlíčka nová tvář. Kdo je poslanec Aleš Juchelka, kterého stále častěji vídáte v médiích, a proč by vás měl zajímat?

Ostravský politik původně začínal v TOP 09, k hnutí ANO přešel až později. Dodnes si z něj někdo sem tam dělá legraci kvůli dlouholetému působení v hudebním pořadu Medúza, v posledních měsících se ale stává čím dál viditelnějším politikem Babišova hnutí.

Poslechněte si aktuální epizodu Vlevo dole

„ANO je v opozici, z Juchelky se stal stínový ministr práce a sociálních věcí a najednou se o něj novináři perou. Kdyby hnutí fungovalo jako běžná strana, tak je to jasný člen příštího kabinetu ANO. Ale všichni víme, že takhle to u Babiše úplně nechodí, poslanec Martin Kolovratník by mohl vyprávět,“ říká Václav Dolejší.

Juchelkovo politické působení ovlivnila rodinná tragédie, kdy kvůli nemoci přišel o malého syna. Věřící poslanec je od té doby velmi aktivní v sociálních otázkách, kdy se například zastává pečujících a pěstounů. Zároveň ale v kulturních sporech zastává jedny z nejkonzervativnějších názorů.

„Na jednu stranu se zasadil o konec kojeňáků, na druhou stranu se neštítí mít jako asistentku členku Hnutí pro život, které znásilněným ženám doporučuje místo postinoru houkadla. Člověk se v něm jen těžko vyzná,“ říká Lucie Stuchlíková.

Slyšeli jste předchozí epizodu podcastu?

„Přijde mi, ze se snaží nenaskakovat na tu nekompromisní opoziční rétoriku jako kolegové v ANO, ale někdy holt stejně ulétne a sklouzne k demagogii,“ dodává Dolejší.

Dostala Juchelku do TOP 09 stejná věc jako do hnutí ANO? Jak moc loajální je Andreji Babišovi, který si ani nepamatuje jeho křestní jméno? A vy si pamatujete jména svých oblíbených podcasterů?

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované