Hlavní obsah

Vlevo dole: Dovolili jsme si kritizovat Petra Pavla. Jaký bude trest?

Foto: Facebook Petra Pavla, Seznam Zprávy

100 dní hájení podle Petra Pavla prý není třeba – Vlevo dole se tedy pustilo do prvního hodnocení působení nového prezidenta.

Reklama

Článek

Petr Pavel je dva měsíce ve funkci prezidenta a pořád si může užívat euforii ze zvolení. Za každý krok sklízí chválu, ať už udělá cokoliv.

Když zrovna jmenuje ministra, vybírá ústavní soudce nebo hodnotí vládu, je označen za moudrého. Když předává hudební ceny, jede na korunovaci nebo zahajuje běžecký maraton, pochválí se jeho reprezentativní oblečení a bezprostřednost.

I když na nějaké hlubší hodnocení Pavlova pojetí prezidentské funkce je ještě brzy, podcast Vlevo dole se o to pokusil.

„Jeho tým má skvělý čuch na situace, ve kterých může Petr Pavel neformálně vyniknout. Třeba teď o víkendu, když prezident zašel po korunovaci britského krále Karla III. s českými studenty v Londýně na pivo. Nic ho to nestojí – a ještě se u toho na twitteru dojmeme,“ říká Lucie Stuchlíková v aktuální epizodě Vlevo dole.

„Oceňuju jeho cesty do strukturálně postižených regionů, kde se Pavel téměř vždy vyfotí s romskými dětmi, pozve tamní studenty na Hrad. Tomu zatleská jen velmi úzká skupina lidí, ale je skvělé, že to jeho tým dělá,“ dodává.

Kredit mu stoupá i díky aktivní zahraniční politice. „Umí jazyky, umí jednat se státníky a na rozdíl od Miloše Zemana nejezdí jen do Ruska, Číny a postsovětských republik. Najednou máme hlavu státu, která je v cizině za hvězdu a těší se zájmu renomovaných médií. Jsem upřímně rád, že časy prezidentské ‚ekonomické diplomacie‘ jsou za námi,“ chválí prezidenta Václav Dolejší.

Poslechněte si předchozí díl podcastu

Političtí reportéři Dolejší a Stuchlíková kromě viditelných pozitiv, která nový prezident do funkce přinesl, poukazují i na to, co Petru Pavlovi zatím tolik nejde.

„Nálada ve společnosti je taková, že jakákoliv kritika prezidenta Pavla je označena málem za urážku majestátu. Každý totiž namítne: Proti Zemanovi je to přece o tisíce světelných let lepší, ne? Odpovídám ano, ale doufám, že se Petr Pavel nechce poměřovat jen se svým předchůdcem,“ vysvětluje Václav Dolejší.

„Podle mě celkový dojem shazuje tím, jak chce být skoro všude a ke všemu se vyjadřovat. Přece jen bych čekala, že nejvyšší ústavní činitel bude chtít být vzácnější,“ míní Lucie Stuchlíková.

Co by si na korunovaci oblékla Monika Babišová? Není Petr Pavel až moc „woke“? A dokáže Lucie Stuchlíková někoho pochválit?

Pusťte si celou epizodu v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované