Hlavní obsah

Vlevo dole: Bydlíte ve „špatném“ regionu? Vaše dítě ve škole nemá šanci

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Poslední zvonění ministra školství Vladimíra Balaše ze STAN.

Reklama

Článek

Někteří rodiče se ve snaze najít dítěti dobrou školu mění ve spádové turisty, jiní si už několik dní okusují nehty, než se dozvědí výsledky přijímaček na střední školy. Vlevo dole rozebírá neduhy českého školství a jejich příčiny.

Odborníci varují před prohlubující se segregací v českém školství a před systémem jednotných přijímacích zkoušek. Zabetonovaný systém často dává šanci uspět jen dětem z „lepších“ rodin a regionů, nikoliv těm skutečně nadaným.

„Nerovnosti považuju za největším problém. Jestli dítě uspěje, fakt záleží na tom, kde bydlíte. I podle zjištění školní inspekce jsou někteří žáci v Ústeckém a Karlovarském kraji ve znalostech dva tři roky pozadu,“ říká reportérka Lucie Stuchlíková.

A co na to politici, kteří tak rádi mluví o vzdělanostní ekonomice a o tom, že budoucnost každé vyspělé země je úzce spjata s kvalitou vzdělávání? Samozřejmě slibují, že zastaralý školský systém se musí reformovat. Uspořádali o tom nespočet konferencí, vyšla řada tlustých koncepcí a nablýskaných strategií. Ale většina nápadů zůstává roky jen na papíře, protože k jejich prosazení není čas, prostor a hlavně odvaha.

Ministři školství se už střídají rychlejším tempem než dosavadní přeborníci v této disciplíně, ministři zdravotnictví. Petr Gazdík odešel po šesti měsících, Vladimír Balaš teď končí po deseti. V čele resortu, který v současné vládě obsadilo hnutí STAN, ho má nahradit Mikuláš Bek.

„Politikům se možná do větší reformy vzdělávání vůbec nechce, protože výsledky změn nejsou vidět během jednoho volebního období. Když vidíme, jak se rychle střídají ministři a že politické strany tam ani neposílají silné politické figury, které by měly sílu tím obřím parníkem pohnout, zdá se, jako by to ani nebylo skutečnou prioritou,“ tvrdí Václav Dolejší.

Neměly by se děti pro jistotu segregovat už ve školce? Byla Lucie ve škole dobrá na matematiku? A jak rozumíte slovní úloze o sudu, kbelíku a konvičce? Poslechněte si čerstvou epizodu podcastu Vlevo dole!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované